Zubaři z Tachovska vítají plánovaný tlak ministerstva zdravotnictví na lidi kvůli pravidelným preventivním prohlídkám. Pokud by vešel návrh v platnost, pacientům, kteří nedochází dvakrát do roka na prohlídku, by hrozilo, že budou vyřazeni z kartotéky u svého zubaře. „Preventivní prohlídka je základ. Při pravidelných návštěvách stomatologa se předchází nejrůznějším chorobám a pozdějším komplikacím a větším finančním újmám,“ řekla nám Marie Bočková, která provozuje stomatologickou praxi v Tachově.

Podle názoru zubařů, s nimiž jsme hovořili, si lidé preventivních prohlídek zdarma neváží. Ordinace navštěvují až při akutních bolestech a potížích a zapomínají na pravidelnou prevenci. „Oficiálně nám ještě nic nepřišlo, ale slyšeli jsme to v rádiu. Určitě to vítáme. Na preventivní ošetření by měli chodit všichni, i lidé, co mají protézy,“ řekl nám František Kouba, zubař z Tachova.

Na pozvánky občané neslyší a mnohdy svou nepřítomnost neomluví. „Stalo se nám, že jsme jednou poslali deset pozvánek a dostavili se jen dva pacienti. Pokud se termín někomu nehodí, tak stačí přece zavolat a domluvit se na jindy,“ dodává zubař. „Myslím si, že pokud by hrozilo zpoplatnění preventivních prohlídek a položek, které jsou doposud zdarma, lidé by začali chodit víc,“ konstatoval Kouba.