K vidění bude od konce září. „Model je ve výrobě a v současné době jednáme s městem Přimda, protože model by měl být městem financován," sdělil Deníku autor parku miniatur Radek Míka s tím, že odhalení se plánuje na 28. září.

Vybudovali i kopec

Kromě modelu zříceniny přimdského hradu vznikne také v parku kopec, který bude mít tvar a podobu vrchu Přimda. „Model hradu bude věrnou kopií současné podoby, vycházíme tedy ze situace vzniklé po rekonstrukci hradního areálu," vysvětlil Míka. „Model hradu bude stát na kopci, který je ve tvaru Přimdy a vyrostl v dolní části parku," uvedl dále.

V parku je v současné době k vidění přes padesát miniatur zajímavých staveb a technických památek z celé České republiky – například model hradu Karlštejn, Český Krumlov, vysílače a hotelu na Ještědu, zámku Červená Lhota, modely lidových staveb a mnoho dalších.

Ze západních Čech to je například kostel v Železné Rudě, zámek Kynžvart, mariánskolázeňská kolonáda, rozhledna Poledník, či zámek v Bečově. V neposlední řadě expozici v přírodě, která se nachází nad Mariánskými Lázněmi v sousedství hotelu Krakonoš, doplňují funkční modely dopravních prostředků včetně zahradního kolejiště.

Model hradu Přimda by měl mít pořadové číslo 58. Jako všechny ostatní miniatury má měřítko 1:25 a vyroben je ze speciálních plastů, které jsou odolné vůči nástrahám počasí. V dolní části parku bude Přimda prvním modelem, dalším, který zde vyroste, bude vodní hrad Švihov.

„Náklady na výrobu modelu hradu Přimda se pohybují kolem šedesáti, sedmdesáti tisíc korun, nákladnější jsou ovšem terénní úpravy, tedy vybudování kopce, základů, cest, zahradní úpravy. To vše přesáhne sto tisíc korun," doplnil Míka.

Nenechá si to ujít

Průvodcem na hradě Přimda je už druhou sezónu místní kronikář a fanda historie Josef Rídl. Až bude model hradu umístěn v parku Boheminium, určitě tam zavítá. „To si nenechám ujít, chci vidět, jak model vypadá," podotkl průvodce. „Byl jsem při tom, když specializovaná firma snímala obraz kopce Přimdy, ale vlastní model jsem ještě neviděl."

Zmenšeninu Přimdy v Mariánských Lázních vítá jako vynikající reklamu pro hrad. „Uvidí ji lidé, kteří by třeba ani k nám na hrad nepřišli. Škoda jen, že podobný model nemáme tady. Třeba v infocentru, kam chodí turisté. To by se mi líbilo, dát kopii modelu do informačního centra, protože ne všichni se nahoru na hrad dostanou," uzavřel průvodce Rídl.

Další konkrétní podmínky, týkající se financování modelu hradu Přimda v parku Boheminium, se budou ještě dolaďovat. „Budeme o tom jednat na zasedání zastupitelstva města příští týden," potvrdil Deníku starosta Přimdy Miloslav Kunt.