Dva roky trvalo Josefu Rídlovi z Přimdy, než za spolupráce místních obyvatel nashromáždil dostatečné množství exponátů. Povedlo se, a tak i Přimda má své muzeum. „Podařilo se mi s laskavým povolením majitelů exponátů zřídit výstavku těchto předmětů. Exponáty vyjadřují od nepaměti tvrdý život všech lidí na Přimdě a v okolí bez ohledu na politické uspořádání," říká soukromý badatel, historik a také oficiální průvodce na hradě Přimda. „V současné době jsem dokonce získal od našich zastupitelů finance na konzervaci hlavně dřevěných exponátů takže nic nebrání otevření této výstavky pro veřejnost," dodává. A tak se také stalo. Kdo chce nahlédnout do mini muzea stačí, aby přišel do přimdského infocentra na náměstí, kde mu obsluha zapůjčí klíč a pak se návštěvník může kochat pohledem na různé nálezy z dob válek, nástroje a přístroje staré i přes sto let.

O expozici říká její autor, že je neuzavřená. „Kdokoli je vítán s přispěním dalších exponátů. Vždy bude jeho jméno zapsáno v expozici a zůstává majitelem zapůjčeného předmětu, který si může kdykoli vzít zpět," vysvětluje průvodce Rídl.

V současné době jsou k vidění například různé druhy chomoutů, takzvaný dědek na výrobu šindelů, svěrák na sešívání koňských postrojů, česáčky na len, sečka na mák, odstředivky na mléko, máselnice, stará rádia a magnetofony a množství militárií.

Zajímavostí je i starostkou Marií Šperkovou z Přimdy zapůjčená kniha z roku 1912 Děti kapitána Granta. Město chce dále expozici rozšiřovat a případně i exponáty obměňovat, aby návštěvníci viděli stále něco nového.

Více o muzeu a o příbězích mnohých exponátů přineseme v některém z následujících vydání.