V sobotu odpoledne se na radnici konaly hned dvě vernisáže. Své fotografie tam vystavuje člen Fotografického spolku Planá Petr Cupák a jako téma si zvolil Čtyři roční období. Další výstava je vzpomínková, věnována pětadvacetiletému výročí od znovuotevření hraničního přechodu Broumov – Mähring.

Podle autorky Hany Moravcové z Kyjova je nutné si tyto významné události připomínat. „Mrzí mne, že se zapomíná na události před dvaceti pěti lety. Tak jsem i ve svém věku připravila tuto výstavu. Začala jsem lepit obrázky ze svého albumu a udělala těch pár panelů, aby se nezapomnělo v jakém svrabu jsme těch čtyřicet let žili," řekla Deníku krátce po zahájení výstavy.

Také obyvatelé v Mähringu uspořádali výstavu. „Právě z fotografií, které jsme tehdy pořídili. Mám jich v albu stovky a stovky. Dnes jsme se v Mähringu byli podívat a mají tam obrovskou výstavu umístěnou v zrenovované budově. A v Broumově nemají nic. Proto z takového jako vzdoru, jsem ve svých dvaaosmdesáti letech si řekla, že musím něco lidem připomenout," vylíčila důvody výstavy, kterou je možné vidět v přízemí plánské radnice.

U otevření přechodu stála před čtvrtstoletím také Anna Seidlerová. Hovoří o úžasném přijetí ze strany Němců. „To je nezapomenutelný moment. Padla opona, šraňky se zvedly a lidé si padali okolo krku. Dodnes jsem z toho dojatá," řekla chvějícím se hlasem a neskrývala slzy dojetí. „Srdečné přijetí ve mne zůstává do teď."

Ke vzpomínkám se přidala Hana Moravcová. „Když jsme se po krásném dni loučili s Rosou Schöner, byl večer, a ona řekla: Hanka, svítí vám tu stejný Měsíc jako u nás," slzela dojetím autorka řady fotografií zachycujících otevírání hranic. V souvislosti se současnými událostmi se ale ozývají hlasy, které by zase hranice chtěly zavřít. To trápí Annu Seidlerovou. „Člověku, který potřebuje pomoc, jsem ochotna na pomoc přispěchat. Ale tady si myslím, že je něco, co není dobré. Nemáme jistotu, že ti, co k nám jdou opravdu pomoc potřebují. Mám strach z toho, aby tím nebylo nějaké zlo, které v Evropě bude dělat problém. Zavřít hranice je strašně moc těžké. To si myslím, že by nebylo dobře. Ti lidé, co do Evropy jdou, sice nemají všichni čisté svědomí, ale zavření hranice by komplikovalo život místním," podotkla.