Český les je pro mnohé badatele příliš „obyčejný" a oni nemají velký zájem mu věnovat pozornost.

To se však významně změnilo v posledních letech. Jak okolo správy nedávno vzniklé CHKO Český les, tak také okolo Muzea Českého lesa se v poslední době soustředil okruh lidí, kteří se zkoumáním přírody Českého lesa seriozně zabývají. Je to široké spektrum badatelů, počínaje vysokoškolsky graduovanými odborníky z významných vědeckých pracovišť, přes regionální badatele až po opravdu amatérské zájemce o některou živočišnou či rostlinnou skupinu. A nemylme se, tito dobrovolníci, věnující se studiu přírody až po práci, ve svém volném čase, mají často úroveň srovnatelnou s profesionály. Díky práci všech těchto lidí se naše znalosti o přírodě CHKO Český les i jejího okolí výrazně rozšířily a zkvalitnily.

Není divu, že pak přišel nápad občas tyto lidi soustředit, dát jim příležitost sdělit své výsledky ostatním kolegům zkoumajícím stejnou oblast, a stejně se o výsledky svých průzkumů a výzkumů podělit s veřejností, především s hlubšími zájemci o přírodu. Ale je třeba říci, že i pro naprosto „obyčejného" člověka, který dosud neměl o zkoumání přírody zájem, může takové setkání přinést poučení i pobavení.

Proto již do roku 2011 pořádají Muzeum Českého lesa v Tachově a Správa CHKO Český les „Setkání příznivců a přátel Českého lesa". Několik badatelů v krátkých referátech seznámí se svými výsledky a je prostor i na diskuzi o nich a zbude i čas o následné přátelské posezení. Letošní, již v pořadí třetí setkání bude ve čtvrtek 24. října od 17 hodin v sále Muzea Českého lesa v Tachově. Se svými referáty se představí celkem sedm referentů z nejrůznějších pracovišť a škála skupin, o nichž se bude hovořit, je opravdu široká. Návštěvník uslyší referáty o měkkýších (pro úplného laika o „šnecích"), o pavoucích, netopýrech, lišejnících a zbude čas i na vyšší rostliny a nezapomeneme ani na ptáky. Závěrem pro ty, kdo tíhnou spíše k historii, bude povídání o vlastnických vztazích v našich lesích v dřívějších dobách. A pak může každý zůstat na další posezení nejen o přednesených referátech, ale o všem co nás v přírodě Českého lesa zajímá. Pořadatelé nezapomenou ani na drobné pohoštění, aby nálada v sále byla skutečně příjemná.

Přijďte tedy strávit pěkný večer s přátel přírody a těmi, kdo ji zkoumají.

Pavel Řepa