„Začátek akce doslova pro všechny je v Silberhütte. Stopa vede přes Křížový kámen na Zlatý Potok, kde bude připraveno občerstvení v podobě opékání buřtů nebo teplých nápojů," sdělil za české organizátory Petr Šatra ze Ski klubu Zlatý Potok.

Tento přeshraniční běh je připomínkou otevření hranic a začátku přeshraničního lyžování a koná se pravidelně od roku 1993. První ročníky museli organizátoři žádat o povolení ke skupinovému překročení státní hranice.

Akci organizuje a zajišťuje běžkařské centrum Silberhütte, v jehož areálu je start i cíl, ve spolupráci se Ski klubem Zlatý Potok. Trať měří deset kilometrů.
Nezávodí se na čas, ale jde spíše o společensko-sportovní akci.

Nejvhodnější přístup autem je z Tachova přes Pavlův Studenec a Bärnau, vzdálenost je přibližně třicet kilometrů. Přihlásit se účastníci mohou na startu v neděli 29. ledna od 9 hodin.

V okolí Silberhütte je v současné době na trati přes třicet centimetrů přírodního sněhu. Při pěkném počasí navštěvuje akci přes šest set lidí a z Česka přijíždí zhruba stovka běžkařů. V minulých letech byly ale také ročníky, které organizátoři museli i zrušit, kvůli nedostatku sněhu.