Jak již Deník informoval, hejtman poděkoval společně se svým náměstkem pro školství Jiřím Stručkem dvacítce pedagogů z celého Plzeňského kraje za jejich dosavadní práci pro školství. Pedagogové obdrželi děkovný list, pamětní medaili a drobné dárky.

„Práce pedagogů je velice náročná, nesou na svých bedrech výchovou budoucí generace. A to je velice složitá a zodpovědná činnost, která je ale ve společnosti nedoceněná," uvedl Šlajs.

Součástí slavnostního setkání byla také módní přehlídka žákyň Integrované střední školy živnostenské Plzeň a hudební vystoupení budoucí studentky Konzervatoře Plzeň Vandy Šabatové. Unikátním zpestřením bylo vystoupení rakouského violoncellisty světového významu Othmara Müllera, který zahrál na unikátní violoncello z roku 1573. Tento nástroj je jediným hrajícím na světě svého druhu.

Mezi oceněnými pedagogy byli dva zástupci z tachovského okresu, Josef Kadlec ze Základní umělecké školy Tachov a Věra Šedivá z Gymnázia Stříbro.
Josef Kadlec pracuje v tachovské umělecké škole od roku 1982. Vede Dechový orchestr mladých, který byl při ZUŠ Tachov založen už v roce 1976 a který se každoročně prezentuje na světově známých festivalech a soutěžích.

Například v roce 2000 účinkoval tento orchestr na světové výstavě Expo 2000 Hannover, v roce 2008 absolvoval turné v Japonsku. Koncertoval v mnoha evropských zemích, kde získal významná ocenění. Kadlec zároveň vykonává funkci zástupce ředitele a pedagogickou práci.

Věra Šedivá nastoupila na gymnázium jako učitelka odborných předmětů v roce 1991. O pět let později se stala zástupkyní ředitele školy.
Velkou měrou se podílela na tvorbě školního vzdělávacího plánu obou studijních oborů – gymnázia i obchodní akademie. Byla u zrodu studentské firmy Junior Achievement. Studenti třetího ročníku obchodní akademie se pod jejím vedením pravidelně účastnili republikového finále soutěže studentských firem.