Zemědělský podnik Agroklas ve Starém Sedlišti soustředil své podnikání na výrobu mléka. Firmu, obhospodařující 1800 hektarů pozemků, neodradil krach stříbrské mlékárny. Ani nedobytná sedmimilionová pohledávka, která jí ve zkrachovalé mlékárně zůstala. „Nedali jsme se ani zlákat nabídkami zahraničních výkupců, kteří slibují ceny vyšší, než u tuzemských odběratelů.

Mléko dodáváme do Stříbra dál. Na rozdíl od minulosti nám ale dnes chodí do třiceti dnů všechny platby,“ zmínil ředitel Agroklasu Ferdinand Hodek. Denní výstav od 345 dojnic je 7500 až 7800 litrů. Agroklas využívá teprve deset let starou, plně automatizovanou dojírnu. „Řídí ji počítač, který identifikuje pomocí čipů jednotlivá zvířata, a mimo jiné je i schopný uchovávat všechna důležitá data,“ zmiňuje Hodek.

Dojení dál obstarávají lidé, celý proces je však daleko efektivnější než dříve. Dojení už se nemusí odehrávat v jednotlivých stáních, samostatná dojírna je vysoce výkonná a navíc je tu kladený velký důraz na hygienu. Prodej mléka dnes přináší Agroklasu kolem 20 milionů korun ročně. „Ještě bychom potřebovali přikoupit část mléčné kvóty a budeme spokojení,“ říká ředitel podniku.