Žáci měli namalovat obrázek v jakékoliv velikosti a libovolnou technikou. „Mistr Theodorik je vlastně devátý ročník výtvarné soutěže pro žáky základních škol. Vyhlášení soutěže bude probíhat v kapli svatého Vavřince v zámku Bor. Předávání cen je součástí zahájení zámecké sezóny," sdělila deníku správcová zámku Galina Marianna Kortanová.

Ceny výhercům předá starosta města Bor Petr Myslivec a malíř Petr Šrédl. Právě malíř Petr Šrédl namaluje vítězům prvního místa karikaturu přímo na zámku. Všichni ocenění výtvarníci mohou využít nabídky, kdy mají tu možnost prohlédnout si zámek zcela zdarma.

Soutěže se zúčastnili žáci ze základních škol Přimda, Bor, Hornická v Tachově a Zárečná v Tachově. Žáci těchto škol se v sobotu dozví, na kterém místě se umístili a v jaké kategorii uspěli.

„Nejlepší obrázky budou vystaveny právě v měsíci dubnu v pokladně borského zámku," doplnila Kortanová.

V tomto roce bude slavit město Bor 750 let od první písemné zmínky. Na zahájení zámecké sezóny budou představeny k tomuto výročí vytvořené dětské omalovánky a pexesa s motivy zámku a jeho představiteli. Tvůrcem těchto materiálů je právě Šrédl, který bude hostem a vyhlašovatel soutěže. Předlohou na tyto propagační materiály byli účinkující, kteří vystupují na Zámeckých slavnostech nebo při oživených prohlídkách.

Na květen a červen pak připravuje zámek výstavu kostýmů z Barrandovského ateliéru .

Výstava bude mít název Zpátky do pohádky a můžete si prohlédnout na šedesát kostýmů a kulis ze známých českých pohádek.

Výstava bude k vidění každý den, mimo pondělí.