Když jsme přijeli, zmínila jste se, že vám už několik dní neteče voda…

V sobotu večer už to jen tak dotékalo…

A co se stalo? Nějaká nehoda?

Ne, my nemáme dostatečný zdroj. Jsme závislí na přírodě, na tom, co zteče z kopce. Teď už je dlouho sucho, nebyl ani žádný sníh a prameny jsou vyčerpané. Voda tedy moc neteče.

Na zachycování vody máte nějaký rezervoár, který by tvořil zásobu?

Rezervoár máme, umístěný u autobusové zastávky. Do nádrže vede potrubí, které jímá vodu z pramenů pod Oborským vrchem.

Takže aby obec měla vodu, je třeba, aby občas zapršelo… Ta voda asi není pitná, je užitková?

My nemáme vedený vodovod jako veřejný, kde by byly nutné zkoušky, které by hlídaly kvalitu vody. Ale když se dělají rozbory, voda prokazuje výborné vlastnosti, nemá žádné vady, ale nemůžeme ji používat jako pitnou.

S vodou už jsou tady letité problémy. Co můžete říct k tomu, že obec zatím nemá vodovod, nebo že jej nemůže vybudovat?

Vodovod je projektově připraven už řadu let. Podle nich je napojen na vrt, který je na kopci. Bohužel, některé hlasy se ozývají, že by bylo vhodné využít jiný zdroj. Zatím se nám tedy nepodařilo získat stavební povolení.

A peníze z dotací na výstavbu byste měli šanci získat?

Snad ano, ale my musíme mít v první řadě stavební povolení. Na něm závisí všechny ostatní kroky. Už před lety jsme měli žádost o územní řízení, kdy byla šance získat prostředky na vodovod a kanalizaci dohromady. V té době jsme ale na vodovod ještě neměli územní rozhodnutí a na kanalizaci by náklady, vzhledem k rozloze obce a vzdálenostem jednotlivých stavení, byly tak vysoké, že jsme na dotaci také nedosáhli. Podmínky jsou takové, že obec je nemůže splnit. Kanalizace je vlastně také připravená, udržuje se to v platnosti, snad bychom se k tomu časem mohli dopracovat. V tomto případě už máme i stavební povolení, takže kdybychom sehnali peníze, můžeme začít v podstatě hned. Ale podhorský ráz vesnice, to znamená sem tam domek a mezi tím louky a zahrady prostě vyžaduje dlouhé kanalizační vedení a značně se tak zvyšují náklady na výstavbu.

Pomineme-li vodu, kanalizaci, před lety se říkalo, že obecní úřad, tedy jeho budova, bude zrekonstruována. Jaká je situace v této otázce?

Na podzim jsme žádali o dotaci, bohužel jsme neuspěli. Ale dělaly se nové komunikace k nově vybudovaným rodinným domům. Řekli jsme si tedy, že když jsme nesehnali dotaci na obecní úřad, zkusíme počkat jestli se objeví nějaký další vhodný dotační titul, abychom zažádali znovu.

Rodinných domů se tady staví dost. Kolik jste vlastně měli k dispozici parcel a jaký o ně byl zájem? Jsou ještě nějaké volné?

Celkem se daří je prodávat. My jsme původně zaznamenávali obrovský zájem. Největší hned po roce 2000. To jsme tu měli možná čtyřicet žádostí o pozemek. Ale tím, že nebyla dodělaná voda, nepodařilo se získat dotaci na kanalizaci, tak zájemci odpadávali. Ale i tak se nám podařilo pozemky rozprodat, zbývají už asi jen tři nebo čtyři. Sedm domů už je zkolaudovaných, stejný počet je rozestavěných, pak je tu ještě několik prodaných parcel, kde se zatím nestaví. Parcel bylo přes pětadvacet.

Lidé, kteří si je koupili, jsou spíše místní, nebo z jiných obcí a měst?

Různě. Někteří jsou z Tachova, ale máme tady třeba i Pražáky, kteří sem přijeli na kole, zalíbil se jim ten výhled a řekli si, že by tady chtěli mít domeček. A tak si koupili pozemek a postavili.

Takže počet obyvatel se vám zvýšil…

Mírně ano, ale není to o tolik, protože zákon nenařizuje lidem, aby se trvale přihlásili tam, kde bydlí…

A čím ostatním žije obec? Funguje nějaký kulturní, společenský život? Je kam zajít?

Bohužel, tady takové příležitosti nejsou. Je nás tady opravdu málo a spíše starší lidé…

Takže lidé za vším, co potřebují, musejí dojíždět – ať je to škola, práce, úřady, nákupy, lékaři…

Ano, kvůli všemu je třeba dojíždět. Býval tady kdysi dávno obchod, ale ten se tady nedá udržet…

Spojení autobusem funguje?

Spojení naštěstí celkem ujde. Řešíme každoročně situaci s odpoledním autobusem, chtěli bychom, aby jezdil o něco dřív, ale jinak spojení je v celku uspokojivé.

Dřív jste byli spádovou vesnicí obce Halže. Kam tedy jezdí děti do školy? Do Halže, nebo do Tachova?

Do Tachova. Halže je trochu z ruky. Autobusy totiž nejezdí přímo do Halže. Pokud by děti jezdily do Halže do školy, musely by ve Svobodce přestoupit. Proto je lepší jet rovnou do Tachova.

Vrátím-li se ještě k dění v obci, máte nějaké investiční plány pro letošní rok?

My jsme opravdu závislí na to, jak se vyřeší situace s vodou. Od toho se mohou odvíjet další naše plány. Ale pokusíme se třeba i bez dotace alespoň něco udělat. Zřejmě se svépomocí a z vlastního rozpočtu pustíme do oprav obecního úřadu. Máme tady z úřadu práce člověka na veřejně prospěšné práce, který se stará o veřejná prostranství. Je to celkem šikovný a pracovitý člověk, tak si myslím, že bychom vlastními silami dokázali na budově úřadu leccos opravit a vylepšit. Alespoň mírnou opravu na té budově udělat musíme. Je to vizitka obce.

Chystáte se na podzim znovu kandidovat v komunálních volbách?

Ještě nejsem rozhodnuta, nejsme ani domluveni, v jakém složení by kandidátka byla, ale zřejmě ano. Ráda bych se dočkala toho, že se ty dvě věci – voda s kanalizací – někam pohnou…