Zájemce z řad veřejnosti průvodce pomyslně přenese do doby laténské, povypráví o popravách i o středověku. „Začátek bude na náměstí v Přimdě, kde promluví také naše kolegyně Jana Žaloudková a to o Česko – bavorském geoparku. Pak budu hovořit o historii mezinárodní silnice vedoucí ze Stříbra do Rozvadova," přiblížil začátek setkání průvodce Rídl. „Půjde o povídání o známé historické cestě, respektive o jedné větvi z ní, která kdysi vedla z Kladrub do Přimdy," sdělil dále.

Výprava se po úvodu přesune ke smírčím křížům, které stojí nedaleko Přimdy. Návštěvníci se dozví odpovědi na otázky týkající se například umístění a důvodů stavby těchto křížů. „Povídat si budeme také o době před naším letopočtem a o tom, jak to na Přimdě tehdy vypadalo," pověděl průvodce.

Cestou navštíví turisté i popraviště. Průvodce přiblíží přítomným jeho archeologický výzkum. „Pak si ukážeme místo stínadel a povíme něco o poslední popravě na Přimdě."

Podle zájmu je připraveno další povídání týkající se vlastního hradu Přimda, jeho historie i pověstí. „Hlavní věc je, že se lidé zvednou od počítačů a vyrazí do přírody a ještě se něco dozví," dodal Rídl.

Tektoniky a geologie se dotkne ve svém povídání Jana Žaloudková. „V místě je předpoklad kdysi dávné sopečné činnosti, docházelo u Přimdy k zajímavým tektonickým pochodům a je tam mnoho různých hornin," pozvala k návštěvě Žaloudková.

Akce se koná v sobotu 23. března od 15 hodin. Sraz účastníků na náměstí v Přimdě.

Další plánovaná akce průvodců Českým lesem je pak 20. dubna. Půjde o Den Země. Půjde o prohlídku zaniklé lokality s výkladem o průmyslu ve středověku v oblasti Přimdy.

Kraj Přimdy 
v době laténské

Kdy: 23. března (sobota)
V kolik: 15 hodin
Kde: náměstí v Přimdě
Co: Výprava s průvodcem na téma: Poslední popravy soudního města Přimdy středověkým způsobem. Prohlídka popravišť s výkladem. Česko-bavorský geopark.