„Leštíme, uklízíme, dokončujeme poslední drobnosti tak, abychom mohli v sobotu 31. března v 10 hodin přivítat první návštěvníky,“ uvedl správce objektu, kastelán Milan Zoubek.

„Vloni nám provoz omezovaly opravy, které se konaly uvnitř i vně nového konventu. Letos je hotovo. Nejen, že má objekt novou fasádu, ale je opraveno průčelí a upraven i hlavní vstup. Opravy jsme prováděli i uvnitř. Jste vůbec první návštěvníci, kteří do těchto prostor po opravách vstoupí,“ zval k návštěvě kastelán.

Prohlídkové trasy začínají historií Benediktinů a expozicí svatého Jana Nepomuckého. Klášterní trasa posléze vede do nejnavštěvovanější části objektu, do kostela Nanebevzetí Panny Marie, dále do ambitové chodby a opatovského bytu.

„Druhá, zámecká trasa pozve návštěvníky do zimního refektáře, uvidí lapidárium soch Matyáše Bernarda Brauna a končí se v knihovně Windischgrätzů,“ popsal Milan Zoubek.

Skupiny a zájezdy pak nejčastěji využívají nabídky takzvané kombinované prohlídky, kdy jim průvodce ukáže to nejzajímavější, co je v klášterním komplexu k vidění.

Kladrubský klášter má jednoho stálého průvodce a na sezónu sem jezdí na brigádu studenti. „Někteří tu bývají opakovaně po celou dobu svého studia. A vůbec nejde jen o studenty historie nebo humanitních oborů, máme tady brigádnici, která studuje jadernou fyziku,“ přidal zajímavost kladrubský kastelán.

Na nádvoří se v sezóně uskuteční také celá řada kulturně společenských akcí, o nichž budeme čtenáře informovat. Ta první se koná už o Velikonocích.