Dobrovolníci z různých koutů světa navštívili bývalé hornické městečko na Tachovsku. Opravují, čistí, zkrášlují. Zkrátka pracují a jejich ochota pomáhat a poznávat nové kraje je dovedla až do Michalových Hor. Bydlí na louce u Kosího potoka v týpí. Jedenáctičlennou skupinu tvoří několik Čechů a k dobrovolnické práci se přihlásili také z Itálie, ze Španělska, Portugalska, Ukrajiny a přijela i Britka žijící ve Francii, Němka žijící v Řecku a nejvzdálenější účastník je původem z Mauriciusu, ale dorazil z Francie.

Koordinátorkou jim je Jana Šoupalová ze společnosti Tamjdem, která pravidelně připravuje aktivity pro dobrovolníky z domova i ze zahraničí. Během roku jsou to víkendové pobyty a o letních prázdninách mezinárodní pracovní setkání. „Na předem domluvené místo s danou pracovní náplní se sjedou různí lidé z různých částí světa. Většinou studenti, ale dnes je zde různorodá skupina. Rozdíl mezi nejstarším a nejmladším je čtyřicet let," uvádí za Tamjdem Šoupalová, která je zároveň ředitelkou známe nadace Pangea.

Jako nejdůležitější a zároveň nejzajímavější činnost považují odkrytí schodů pod kostelem v Michalových Horách. „Dále budeme pro Michalovy Hory ještě čistit pás lesa, pro Ligu lesní moudrosti, se kterou spolupracujeme, provádíme úpravy kolem zdejší fary. V obci Kořen jsme opravovali stezku k židovskému hřbitovu," poukazuje koordinátorka workcampu.

O schodech ukrytých pod nánosy hlíny, kamení, dalšího materiálu a dřevin se dozvěděli od Františka Marka, dlouholetého obyvatele Michalových Hor. „Pamatuji si, že jako kluci jsme tu v zimě po schodech jezdili na lyžích," vzpomíná rodák. „Schody tu udělali, aby lidé z města, když šli do kostela, nechodili po silnici. Ale časem byly zavezeny. Dříve měl totiž každý dům svojí skládku a tak se odpad vozil téměř kamkoli," popisuje s tím, že schody pak postupně zanikly pod metrovým nánosem. Jeho snahou je cestu se schody obnovit až dolu k silnici. „Myslím, že je to pěkná věc," dodává.
Dále dobrovolníci spolupracují se soukromým zemědělcem Jaromírem Janochem v Hostíčkově. „Pomáhali jsme mu na úpravách vznikajícího statku," říká Šoupalová. Právě pobyt na statku byl podle ní pro mnohé osvěžujícím přínosem. „Většinou jsou tu účastníci kempu z měst, tak setkání s krávami a kozami je pro ně zajímavé…"

Dobrovolníci vnímají setkání nejen jako zdroj pracovních aktivit. „Čas od času si člověk říká, proč to dělá. No, protože to má smysl. Je v tom nějaká hlubší hodnota. Trávení volného času takovýmto způsobem je velice obohacující, už zajímavou skladbou lidí, kteří přijedou. A také se dostáváme na místa, která nejsou moc známá. Dozvídáme se mnoho zajímavých příběhů," vysvětluje koordinátorka.

Tamjdem je obecně prospěšná společnost, která působí v oblasti českého i mezinárodního dobrovolnictví. „Věříme myšlence dobrovolnictví jako možnosti rozvoje vlastních schopností a příležitosti k získání cenných zkušeností různého charakteru. Podporujeme téma dobrovolnictví, jako přímý podíl na rozkvětu občanské společnosti aktivně posilujeme její hodnoty," uvádí na svých stránkách. 
V Michalových Horách budou pracovat do soboty.