Například na tachovském úseku dálnice D5 najdeme pumpu v průměru každých devět kilometrů (areály s čerpacími stanicemi jsou u Kladrub, u Málkovic, na sjezdu v Nové Hospodě, u Svaté Kateřiny a na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově). Mezi 107. a 151. kilometrem dálnice je 10 veřejných čerpacích stanic.
Ještě menší vzdálenosti mezi čerpačkami jsou na několika dalších úsecích silnic. Nejméně to je na cestě k hraničnímu přechodu Broumov, kde je ve směru od Chodové Plané čerpací stanice na pátém kilometru v Zadním Chodově, na devátém v Broumově a na třináctém těsně před hranicemi.


Podobná situace je na cestě od dálnice k hraničnímu přechodu Pavlův Studenec. Pumpy jsou na Nové Hospodě, v Tachově, Halži a na Pavlově Studenci.
Zhruba padesáti kilometry protíná tachovský okres silnice číslo 605, ještě před vybudováním dálnice hlavní tah z Plzně na Rozvadov. Také na tomto úseku je několik čerpaček – dvě ve Stříbře, jedna v Boru, další v Přimdě, pak na okraji Rozvadova a další tři jsou mezi Rozvadovem a státní hranicí.
Dvě čerpací stanice pak najdeme při silnici první třídy číslo 21, tedy na dálničním přivaděči z Chebska. Je to pumpa v Plané a již zmíněná v Nové Hospodě.


Existují ale také úseky, kde si nenatankujete na dlouhých pětadvaceti kilometrech. Jedná se o silnici číslo 230 ze Stříbra do Plané, kde byla donedávna čerpací stanice v Černošíně. „Ta je ale uzavřená. To je snad poprvé od druhé světové války, co v Černošíně nefunguje čerpačka," řekl starosta Miroslav Plincelner s tím, že někdejší provozovatel uzavřel pumpu poměrně nedávno. Zatím není jasné, kdy bude čerpací stanice v Černošíně znovu otevřena. „Nového majitele už by pumpa měla mít, ale zatím ještě neotevřel," dodal starosta. Motoristům z Černošína tak nezbývá, než jezdit pro benzin či naftu poměrně daleko. „Většinou se jezdí do Stříbra, kam to máme dvanáct kilometrů. Do Kokašic, kde je také čerpací stanice, je to sice o jeden kilometr méně, ale do Stříbra je to po lepší cestě, také je bereme jako spádové město," uvedl Plincelner. Další možnost natankovat pak mají řidiči z Černošína ve 13 kilometrů vzdálené Plané.


Menší hustotu čerpacích stanic, než je v současné době v Česku obvyklé, mají také na Konstantinolázeňsku. Fungují tady pouze dvě pumpy, a to v Kokašicích a Bezdružicích. Další nejbližší jsou pak v jiných okresech – v Teplé na Karlovarsku (13 kilometrů), či v Úněšově na severním Plzeňsku (15 kilometrů). „Pak je možné jezdit třeba do Stříbra, či do Plané, kam to máme z Bezdružic vždy tak dvaadvacet kilometrů," řekl Deníku bezdružický starosta Jan Soulek.


V celkovém součtu za celou republiku čerpacích stanic meziročně ubylo. Je jich o tři méně. „Pokles celkového počtu čerpacích stanic ve druhém pololetí roku 2015 byl z větší části způsoben zrušením evidence značného počtu neveřejných čerpacích stanic. Přihlášeno bylo 26 nových čerpacích stanic a dalších 16 starších, již dříve provozovaných. Odhlášeno bylo celkem 77 stanic," vysvětlil Luděk Dušek z Ministerstva průmyslu a obchodu.
Na Tachovsku byla dočasně uzavřena již zmíněná čerpací stanice v Černošíně, do provozu ale byly uvedeny například dvě pumpy na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově.


Ceny jsou nad průměrem
Ačkoliv v tachovském okrese provozuje své čerpací stanice většina řetězců obchodujících s pohonnými hmotami, funguje zde také řada privátních čerpaček a pump, které provozují různé firmy (na Tachovsku například ČSAD, Lesy ČR atd.).
U některých prodejců v okrese se sice ceny pohybují v rámci krajského průměru (ten činil k 21. únoru 26,33 korun na litr Naturalu 95 a 23,97 korun na litr nafty, v tomto cenovém rozhraní se pohybují ceny u několika čerpaček v okrese), všeobecně jsou ale pohonné hmoty na Tachovsku dražší, než v ostatních okresech Plzeňského kraje.


Pro příklad: zatímco cena jednoho litru benzinu u jednoho z prodejců v Plzni činila v neděli 24,50 korun, v Tachově stál jeden litr benzinu v neděli 28,50 korun. V praxi to tedy znamená, že na plnou nádrž natankovanou v krajském městě ujede řidič přibližně o sto kilometrů více, než na plnou nádrž natankovanou v Tachově.
Ceny pohonných hmot u dálnice jsou pak ještě o něco vyšší. Pohonné hmoty jsou sice na Tachovsku dražší, než v jiných oblastech Plzeňského kraje, stále ale jsou o něco nižší, než v sousedním Německu. Například cena Naturalu 95 byla v Německu minulý týden průměrně 33,50 korun za litr (v přepočtu) a nafty 26,21 korun za litr.