Vzhledem k množícím se případům používání zábavní pyrotechniky chce radnice upravit podmínky jejího používání. „Je třeba nastavit pravidla, jak a kdy zábavní pyrotechniku používat a jak udržovat noční klid a veřejný pořádek. Nová vyhláška by měla stanovit konkrétní místa, kde je možné ji používat a v jaké době to nebude narušovat noční klid, což je třeba o silvestrovské půlnoci," uvedl Deníku starosta Tachova Ladislav Macák s tím, že pro soukromé ohňostroje bude třeba žádat o povolení nejen radnici, ale také lidi žijící v okolí.

V návrhu vyhlášky, který bude na pondělním jednání zastupitelstva předkládat Jana Hrčková, jsou přesně vymezeny lokality, kde se používání zábavní pyrotechniky bude zakazovat. „V podstatě se jedná o celé širší centrum města, všechna sídliště a obydlené lokality," uvedla Hrčková. „Vycházeli jsme z řady stížností, které se poslední dobou kupily na nekontrolované používání pyrotechniky. Lidé se v nich báli především nebezpečí požárů a úrazů," doplnila.

Zastupitelé musí při projednávání vyhlášky stanovit, jakým způsobem mohou obyvatelé žádat o výjimky pro povolení ohňostroje. Žádost bude muset každopádně obsahovat datum a místo konání a také počet členů pořadatelské služby, která na bezpečné používání pyrotechniky dohlédne.

Používání zábavní pyrotechniky mají vyhláškou ošetřené například v Plané. „Výjimku máme stanovenou jen na určité dny v roce, třeba na silvestrovskou noc," uvedla Deníku starostka Martina Němečková. Také v Plané se musí o povolení k soukromému ohňostroji žádat. „Dohlíží na to městská policie. Pokud zjistí nepovolený ohňostroj, může to kvalifikovat jako přestupek a podle toho se pak případ řeší," doplnila starostka.