VYBERTE SI REGION

Radujte se, burčák je tady

Tachovsko – Sezona moravské speciality z hroznů začíná, první voňavý nápoj už je na Tachovsku.

11.9.2014
SDÍLEJ:

MILOVNÍCI BURČÁKU se dočkali i v Tachově, oblíbený nápoj už se začal prodávat, jak nám dokázaly usměvavé prodavačky v jednom z obchodů v Tachově. Do dalších prodejen dorazí během příštích dnů a týdnů.Foto: DENÍK/Jiří Kohout

Milovníci burčáku se druhého zářijového týdne obvykle nemohou dočkat. Prodejci vín totiž vozí z Moravy pravý moravský burčák, nízkoalkoholický kvasným kalem zakalený nápoj z hroznů vinné révy.

Zatímco ve vinařských velmocích, jako je Francie, Itálie, či Španělsko se tento nápoj téměř nekonzumuje, ve středu Evropy si získal mnoho příznivců. Tachovsko nevyjímaje. Někteří prodejci už jej ve městě nabízejí.

Mezi nimi Milan Tolar, který přivezl moravský burčák do prodejny v Tachově a nabízí jej i v Kladrubech. „Letos ho prodáváme druhým rokem, dovážíme jej od soukromého dodavatele z Moravy, z Dolních Bojanovic," řekl Deníku. „Jeho burčák má svoji kvalitu. Lidé, kteří jej loni ochutnali, už se k nám hlásili s dotazem, jestli opět bude," uvedl dále Tolar, který se burčáku také s chutí napije.

„Burčák je dobrý na pročištění organismu a má v sobě hodně vitamínů a dalších látek, které jsou prospěšné. Říká se, že člověk by měl za sezonu vypít tolik burčáku, kolik litrů má krve," vysvětlil Tolar.

Burčák bude k mání i na sobotních slavnostech vína a medu, které jsou o víkendu v Kladrubech na nádvoří kláštera. Vyhrávat k ochutnávkám burčáku nebo medoviny bude cimbálová muzika Verbuňk.

V některých specializovaných prodejnách s vínem burčák teprve nabízet začnou. „My zatím prodáváme částečně zkvašený vinný mošt, pravý moravský burčák teprve přivezeme. Moji dodavatelé jej ještě nenabízejí. Dovážím vína z bzenecké oblasti, která je trochu severněji, než Mikulovsko nebo Znojemsko, kde už burčák je," vysvětlil tachovský prodejce vína Jaroslav Ent.

Burčáku se rád napije například David Blažek ze Stříbra. „Když je jeho sezona, s chutí si burčák dám. Mám víno rád a burčák je vždycky příjemným zpestřením," vysvětlil Blažek, proč tento nápoj pije s chutí.

Ve Stříbře si ale na něj musí počkat. „Pravý moravský burčák zatím nemáme, letošní sezona je trochu horší. Dodavatelé ho teprve začnou nabízet, předpokládám, že příští týden v úterý nebo ve čtvrtek," řekl Deníku Oto Tesař ze stříbrské vinotéky.

I když si mnozí příznivci a milovníci piva někdy rádi dají víno, burčák jim příliš nejede. To Deníku potvrdil předseda Spolku přátel piva v Tachově Jaromír Matoušek. „Víno je dobrý nápoj, hlavně ale pro toho, kdo mu rozumí a má ho rád. Burčák nemusím vůbec. Já si vždycky raději dám sklenici dobrého, kvalitního a vychlazeného piva," vysvětlil.

Autor: Jiří Kohout

11.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Špičák

VIDEO: Ideální podmínky. Lyžuje už celá Šumava

Dravci dostali na Tachovsku batůžky, nyní jsou v Africe

Tachovsko – Cestovatelské příběhy dravců z Tachovska sleduje nyní několik ornitologů z celé republiky. Luňáky červené a luňáky hnědé takříkajíc osedlali jakýmisi batůžky, které ukrývají vysílačky. Pomocí nich mohou odborníci poměrně přesně pozorovat, kudy ptáci letěli do teplých krajin a kde dnes zimují.

Trvalý pobyt na úřadě? Narozené dítě ho získá také

Tachovsko – Důvody se různí. Jedním z nich je například nájemní bydlení, kdy majitel nemovitosti nedovolí zřídit nájemníkovi v bytě trvalý pobyt. Další vede snaha vyhnout se poplatkům a zásahu exekutora. Nemalou měrou do stávajícího chaosu ještě zasahuje fakt, kdy je zpoplatněné odhlášení trvalého pobytu.

Převis sněhu ze střechy museli likvidovat hasiči

Černošín – Profesionální i dobrovolní hasiči mají poslední dny stále plné ruce práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies