„Akce se uskutečnila od ranních do odpoledních hodin a účastnilo se jí přes 20 policistů, z nich bylo 13 z odboru cizinecké policie. Zapojeni byli také strážníci stříbrské městské policie,“ sdělila Deníku mluvčí Policie České republiky Dagmar Jiroušková.

Na celé záležitosti se podíleli i zástupci Stříbra.

Jak zmínil starosta Stříbra Karel Lukeš, nápad na podobnou akci byl již dříve. „Dá se říci, že to byla tak trochu naše iniciativa, jelikož na tento problém často upozorňují občané. Proto se kontrol zúčastnili i zástupci města. Chtěl bych mockrát poděkovat policii, že nám vyšla vstříc a odvedla dobrou práci,“ uvedla starosta.

Celá bezpečnostní akce se ale nakonec rozrostla až za hranice Stříbra. „V rámci bezpečnostního opatření byla na Stříbrsku provedena kontrola patnácti ubytovacích objektů, na Tachovsku dvou a na Borsku tří ubytovacích objektů,“ dále sdělila Dagmar Jiroušková.

Policisté neměli během sobotního dne rozhodně jednoduchý úkol. Celkově totiž zkontrolovali čtyři sta osob, které zmiňované ubytovny a podobné objekty využívají. Z celkové počtu kontrolovaných byla většina cizí národnosti, konkrétně se jednalo o 340 osob.

I když se jedná o poměrně malé číslo, vzhledem ke všem provedeným kontrolám, Policie České republiky přeci jen několik prohřešků objevila. „Během opatření bylo zjištěno pět přestupků podle zákona o pobytu cizinců, které byly vyřešeny příkazy na místě v celkové hodnotě 5500 korun. V těchto případech pobývali cizinci na území republiky bez platného dokladu. S jedním cizincem, který neoprávněně pobýval na území České republiky, je vedeno správní vyhoštění,“ na závěr dodala policejní mluvčí.

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ zahájili v sobotu dopoledne na nádvoří zámku v Tachově představiteli města. Návštěvníci pak měli možnost navštívit zdarma nebo za snížené vstupné památky města.
Dny evropského dědictví naplnily kostely, zámek i jízdárnu