Už v deset hodin dopoledne se na železniční zastávce Strahov sešlo přes dvacet turistů, kteří se vydali na patnáctikilometrový Pochod za mašinkou do Bezdružic. „Půjde se přes zříceninu hradu Gutštejn a také navštíví mimořádně zpřístupněný kostel v Šipíně. Každý účastník dostane pohled s pamětním razítkem," uvedl na startu pro Deník za pořadatele Miroslav Klas. Pochodníci cestou také plnili soutěžní úkoly.

Železniční muzeum Bezdružice zahájilo svůj druhý ročník. V konečné stanici byli k vidění prvorepublikoví četníci a četnická stanice s dobovými rekvizitami. Organizátoři také na nádraží uspořádali soutěž v pečení špekáčků. Zatímco do Bezdružic mimořádně přivezl cestující moderní motorový vůz Českých drah RegioShark, z nádraží do Krasíkova jezdil naopak historický autobus Karosa ŠL 11.

Dvůr Krasíkov pro návštěvníky připravil nevšední podívanou. Tou bylo vypouštění koz s kůzlaty do letního výběhu. Po celý den si návštěvníci mohli vyzkoušet pletení pomlázek pod odborným vedením, k dispozici byly dílničky pro děti, venkovský jarmark, mydlárna, bistro, minizoo a hudební folklorní vystoupení. Areál Dvora v průběhu neděle navštívily stovky lidí. „Tolik jsem jich ani nečekala. Je tu moc fajn a ráda sem chodím, vždy to spojíme s dětmi s návštěvou hradu a vyhlídky," řekla Michaela Novotná, která dorazila až z Teplé.

Oslavy jara na Konstantinolázeňsku pořádal spolek Plzeňská dráha, Společnost pro veřejnou dopravu, Škoda bus klub a Dvůr Krasíkov.

Dvůr Krasíkov slavnostně vypustil kozy do letního výběhu

Převážně bílé, ale i hnědé, strakaté bez rohů i rohaté. Kolem dvaceti koz a čtyřiceti kůzlat vyvedli Krasíkovští ze zimního obydlí do letního výběhu. To vše za účasti návštěvníků Dvora Krasíkov, který pořádal oslavy jara. Návštěvníci nejprve vytvořili uličku a pak mohly kozy přeběhnout do výběhu za ohradou. Podívaná se líbila zejména dětem, které neodolaly a přes ohradu si pak kozy hladily nebo je mohly i nakrmit.