VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální kuchařka přináší letité recepty

Tachovsko – Mistři kuchaři spolu s účastníky kurzu připravovali chutná jídla podle generacemi osvědčených receptů, i těch, které jsou přizpůsobené tempu dnešní doby.

29.1.2014
SDÍLEJ:

KUCHAŘINKY. Jana Lipchavská, Soňa Gabriela Marková, Andrea Kropáčová a Ludmila Bašková (na snímku zleva) ze Studánky představují novou publikaci Chuť a vůně domova. Foto: Irena Zapletalová

Kulinářské recepty, podle nichž vařily naše babičky, recepty předávané z generace na generaci i ty současné sbírali dva roky lidé čtyř regionů. A nejen sbírali, ale podle receptů vařili, ochutnávali, jedli a vše pečlivě dokumentovali. Výsledkem takového snažení je publikace Chuť a vůně domova. „Touto kuchařkou chceme připomenout jídla, která se u nás vařila a opět mohou vařit ze zeleniny a ovoce, vypěstovaných na českých zahrádkách, a z toho, co se chovalo na dvorku a v chlévě chalup," uvádí Sylva Heidlerová z Místní akční skupiny (MAS) Český les, jedné ze čtyř MAS, které se na tvorbě kuchařky podílely. Kuchařka tak přináší recepty nejen z našeho regionu, ale také z oblastí kolem Tábora, Jihlavy a Jilemnice.

Kuchařka vznikala v rámci projektu Chuť a vůně domova. V pěti místech Českého lesa: ve Studánce, v Holostřevech, Starém Sedlišti, Draženově a v Puclicích zřídili tvůrci kuchařky kuchyně, kde se vařilo pod vedením kuchařských mistrů. Na přetřes přišly i letité recepty, používání bylinek v kuchyni a také o jejich vlivu na dnešní přípravu jídel.

Čtyři krát šestnáct regionálních receptů

Kuchařka Chuť a vůně domova obsahuje vždy šestnáct receptů z každého ze čtyř regionů. „Zaznamenali jsme recepty, které se předávají z generace na generaci. Objevíte ale také pokrmy, které jsou přizpůsobeny tempu dnešní doby. V 21. století si pod pojmem regionální kuchyně představujeme nejen ´chudé´ recepty z brambor, které jsou již zpracovány v mnoha krajových kuchařkách, ale i dnešní recepty, které si může uvařit každý z toho, co pochází z českých lesů a luk, z masa z domácích chovů. Vždy ale ochutnáte jídla, ve kterých se zrcadlí tradice daného kraje. K osvědčeným přísadám jako sůl, pepř, ocet jsme přidali i ta dnešní evropská, která například k ochucení salátů, doporučujeme," popisuje Heidlerová a pokračuje: „Přejeme si, aby české suroviny v současné kosmopolitní kuchyni nejen chutnaly, ale aby se v ní prosadily a zůstaly."

Účastnice kurzu vaření

Jednou z obcí, kde se kurzy konaly, byla také Studánka. Kulinářských setkání se účastnily nejen ženy  – kuchařky. „Naše kurzy navštěvovali i páni a tak jsem je požádala, zda by se nechtěli posledního večera zúčastnit právě oni jako soutěžící. Odezva byla příznivá a tak jsme předem vše dohodli. Týden před soutěžním večerem nám, bohužel, tři muži omarodili a tak jsme museli slevit z původních nároků. Nakonec soutěžili tři muži mezi sebou. Dokonce si při vaření vzájemně pomáhali," vypráví Irena Zapletalová, starostka ze Studánky. Dále popisuje chod posledního a zároveň soutěžního kulinářského večera. „Jako první chod se podávaly pomazánky a to pažitková, salámová a tvarůžková. Všechny byly vážně vynikající a recepty i nadále zůstanou tajemstvím šéfkuchaře. Poté se servírovalo kuře s bramborem a králík ´Eňo meňo´, který se podával s bramborovým knedlíkem. Mimochodem, to byla také lahůdka. A jako třešnička na dortu se podávaly horké maliny se zmrzlinou a šlehačkou. Abychom zvládli dezertík sníst, museli jsme se na sále našeho společenského domu trochu projít a zazpívat."

Knižní publikace je tedy úzce zaměřená na regiony, na recepty, podle nichž vařili lidé žijící v místech dnešního Českého lesa a také dalších tří zmíněných oblastí. S jistou mírou nadsázky lze tedy říci, že kuchařka nahlíží přes plot k sousedům, oknem do kuchyně a čtenáři přibližuje, jak se u nich doma vařilo. Vydanou publikací ale záměr a plány nekončí. Pokud by se někdo chtěl do některého z kulinářských klubů zapojit, najde je ve zmíněných obcích.

Tachovský deník připravuje soutěž pro čtenáře. Vítěz získá kuchařku Chuť a vůně domova. Sledujte tištěné vydání našeho listu.

Kdo by měl o kuchařku zájem, může také napsat na info@masceskyles.cz nebo redakce.tachovsky@denik.cz

Autor: Antonín Hříbal

29.1.2014
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Fotbalisté Tachova snadno přehráli Okulu Nýrsko

V Plané se uskutečnil multižánrový festival Vyletnění
17

FOTO: Vyletnění se neslo v duchu svateb

FOTO: Druhý koncert kapel z partnerských měst měl úspěch

Stříbro – Již od odpoledních hodin začalo stříbrské náměstí ožívat proudícími lidmi. Na programu dne totiž byl v pořadí druhý koncert kapel z partnerských měst Stříbro a Vohenstrauss.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

A zase ten Bakoš. Tentokrát sestřelil Jihlavu

Plzeň – Viktoria Plzeň vyhrála 2:1 v Jihlavě gólem z 92. minuty.

Obrazem: Dobrovolní hasiči soutěžili ve Ctiboři

Ctiboř - Na fotbalovém hřišti obce Ctiboř se opět konal již tradiční Memoriál Františka Žejdla a Memoriál Ing. Josefa Dvořáka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení