VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rekord. Krasíkov navštívily tisíce lidí

Krasíkov – Vrch Krasíkov žil v sobotu Slavnostmi jablek. Ty také zřejmě trhly rekord co do počtu návštěvníků – bylo jich odhadem kolem čtyř až pěti tisíc.

2.10.2011
SDÍLEJ:

Slavnosti jablek na KrasíkověFoto: Josef Holek

Pořadatelé se domnívají, že tolik lidí na vrch ještě nikdy nevyšlapalo. Slavnosti nabídly vše, co se jablek alespoň trošku dotýká. Stánkaři tak nabízeli koláče, řezy, záviny, teplé kompoty a další a další pochutiny. Mimochodem, teplý jablečný kompot si na Krasíkově vychutnal i nýřanský Štěpán Strýček. Vrcholem dne byla i soutěž o nejchutnější a nejhezčí štrúdl. Ten nejchutnější upekla Anna Alexová (přivezla jej ale Jana Soulková) a nejhezčí vyrobila dcera kokašického starosty Štěpánka Janotová. Letos se na Krasíkově konal již devátý ročník slavností, které mají podpořit sady, které rostou na úpatí vršku. „Tento kraj je ovocnářský a sady byly dlouhá léta zanedbávány,” popsala účel jedna Miroslava Válová, jedna z pořadatelek akce. „Chceme podpořit i rozvoj starých odrůd, které tady ještě rostou,"dodala.

Dnes jsou tak sady v soukromém vlastnictví a nový majitel se o ně stará. „Vyčistil je a pracuje na jejich obnově,” sdělila Válová s tím, že pod Krasíkovem možná vznikne celoroční moštárna, která by zpracovávala právě ovoce ze zmíněných sadů.

Jak jsme uvedli, Slavnosti jablek navštívily tisíce lidí z celých západních Čech. Ti si mohli vychutnat různé jablečné pochutiny, které připravily zejména místní spolky. „Prodáváme jablečný a hruškový kompot, také jsme nabízeli divoké švestky,” řekla prodavačka u stánku Občanského sdružení Domaslav. Recept nám ale říci nechtěla. „Je to tajný domaslavský recept. Ale suroviny jsou z vlastní zahrady,” připustila mladá dáma.

„Zaujal mě nápad udělat takovou akci. Já miluji jablka, štrúdly a vše, co k tomu patří. Takže když jsou studené večery, nepohrdnu pečeným jablkem posypaným cukrem a skořicí,” popsal své chutě Štěpán Strýček z Nýřan.

Jablka se v okolí Krasíkova neskloňovala jen v sobotu. Po celý tento týden si můžete v šesti různých restauračních zařízeních po celém Konstantinolázeňsku vychutnat speciální jablečné menu. Jednoduše, restaurace či hospůdky nabídnou například babiččinu žemlovku, kuřecí prso položené na skořicovém jablku, celerovou krémovou polévku s jablky, restovaná drůbeží játra s jablky nebo kynuté jablkové knedlíky se šlehačkou.

Vrcholem oslav bylo vyhlášení nejchutnějšího a nejhezčího štrúdlu. Sedmičlenná porota se shodla, že nejhezčí upekla Štěpánka Janotová a nejchutnější Anna Alexová.

Autor: Josef Holek

2.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V prostorách Jízdárny ve Světcích se uskutečnil čtvrtý koncert cyklu Dveře Jízdárny dokořán.
10

Jízdárnu rozezněly lovecké rohy

Městský úřad

Stropní ventilátory zvýší komfort při čekání na úřadě

Kracíkovi role učitele nevadí. Mladým pomůžu rád, říká útočník

Plzeň – Vytáhnout nahoru další mladíky. Úkol pro hokejového útočníka Jaroslava Kracíka, který se po návratu ze zahraničí chystá v mateřské Škodě Plzeň už na třetí sezonu.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Pusťte si televizi. Rodí tam Plzeňanky

Unikátní pohled do nejintimnějších okamžiků každé ženy, který se natáčel v plzeňské fakultní nemocnici, právě startuje. 

Viktoria letí na Kypr. Pro postup?

Čtvrteční odveta play-off začíná v Larnace v 18.00 hodin SEČ.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení