Jak Deníku uvedla mluvčí tachovské policie Dagmar Jiroušková, policisté zjišťovali, zda mají řidiči doklady potřebné k provozu a řízení vozidla, zda dodržují bezpečnostní přestávky a mají ve vozidlech kalibrované tachografy, zda autobusy, tahače i přípojná vozidla splňují technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, zda je dostatečně a správně upevněný náklad. „Kromě toho kontrolovali dodržování i dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a zaměřili se také na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech," uvedla mluvčí.

Při akci zastavili policisté celkem 38 aut, z nichž bylo 18 nákladních. „Při kontrolách zjistili šest přestupků, pět z nich vyřešili na místě uložením blokových pokut v úhrnné částce 1100 korun, jeden oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. Při kontrolách řidičů nákladních vozidel zjistili dva přestupky, a to jízdu s vozidlem, které bylo ve špatném technickém stavu, a ve druhém případě sankcionovali řidiče za překročení povolené rychlosti. Nejčastěji řidiči porušovali povinnost být za jízdy připoután bezpečnostním pásem," dodala Jiroušková.

Jedním z kontrolovaných řidičů byl v pondělí odpoledne u Janova Zoltán Horáček. Ten řídil nákladní soupravu s registrační značkou Ústeckého kraje. „Jezdím po České republice i v zahraničí. S podobnými kontrolami se setkávám pravidelně. V Německu jsou policisté přísnější, ale všude, tedy i u nás, pokud zjistí nedostatek, jej řeší. Já jsem žádný větší nedostatek zatím neměl, jen minulý týden jsem měl špatně označené auto," řekl Deníku. Dopravně bezpečnostní akce zaměřené nejen na řidiče nákladních vozidel a autobusů se budou v brzké době opakovat.