Na svůj velký rodinný dům se může rodina z Malého Rapotína u Tachova od čtvrtečního dopoledne jen dívat. Je obehnán červenobílou policejní páskou a vstup je do něj a jeho okolí zakázán. Domu totiž hrozí totální zřícení.

Majitelé totiž nechali upravovat dvůr před domem. Při zemních pracích se uvolnilo podloží a dům se začal bortit. „Je to tragédie, když se něco takového stane. Naštěstí máme kam jít, máme kde bydlet," řekla Deníku majitelka domu, která si nepřála být jmenována.

Objekt byl postaven v období první republiky a sloužil jako výletní hostinec. „Firma, která zemní práce prováděla, se k události postavila čelem. Musí se to teď všechno vyřešit. Nezlobte se, více k tomu říct nechci," dodala majitelka.

Na místě zasahovali hasiči a další odborníci, kteří pomohli svojí technikou zajistit dům proti úplnému zřícení. „Provedli jsme vyztužení objektu, aby se při případné demolici té poškozené části nezřítila zbývající část domu," uvedl velící důstojník Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Štefan Livinka. Hasiči také dům vyklidili – vynesli nábytek a další materiál. „Alespoň z místností, kam bylo bezpečné se dostat," doplnil.

Jak Deníku řekl vedoucí odboru výstavby Městského úřadu v Tachově Josef Havel, v souvislosti s úpravami terénu byly obnaženy základy na východní straně objektu. „Základy byly položeny na jílu. Poté, co bagr vyhloubil jámu pro další pracovní postup, jílovité podloží se uvolnilo a ujelo. Stavba se tak doslova rozlomila," popsal Havel, co se vlastně v Malém Rapotíně stalo.

Podle vedoucího odboru výstavby není na tyto zemní práce nutné stavební povolení. „Ale je dobré si vždycky zjistit, na čem, na jakém podloží stavba, respektive její základy stojí," vysvětlil.

Na místo byl povolán také statik. Ten podle prvotního průzkumu objektu konstatoval, že poškozená část domu se bude muset zcela zbourat.
Míra odpovědnosti a zavinění se řeší. „Stavba se sesunula v době, kdy se zde prováděly práce na drenážích a kanalizaci. Proč se tak stalo, se teď musí přesně vyřešit, roli hraje řada faktorů, včetně únosnosti podloží," sdělil Deníku stavitel Bohumil Novohradský.

„Okamžitě budovu zabezpečujeme, aby nedošlo k dalšímu poškozování a aby se bezpečně zbourala část domu, kterou nařídil odstranit statik," doplnil stavitel.

Ten ve stavebnictví působí už desítky let. „Za pětadvacet let existence firmy se nám nic podobného nestalo," uvedl. Jak se dále pro Deník vyjádřil, na události tohoto typu jsou ve firmě pojištěni. „Teď se musíme především postarat o to, aby byl objekt uveden do původního stavu, v němž se nacházel před touto nešťastnou událostí, aby byl zákazník s naší prací spokojen," dodal Novohradský.