Vyšperkovaná jubilejní 70. sezóna Terénu sv. Petra tak pokračuje tím nejvrcholnějším podnikem.

Celodenní akce začne již v 7:45 hodin volnými tréninky. Poté od 9:30 hodin přijdou tréninky kvalifikační, z nichž pouze 40 nejrychlejších pilotů v každé třídě postoupí do samotných závodních jízd. Ty zahájí ochutnávka od 11:45 hodin v podobě první rozjížďky žen. Zbytek hlavního menu čeká na fanoušky po přestávce, když od 13:00 hodin otevře program elitní kategorie MX1.

V této královské třídě jsou karty dobře rozehrané pro Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team). Michek je letošním suverénem. Vytěží-li v královském horním městě Stříbře i kdyby jen 30 bodů, bez ohledu na soupeře se stane počtvrté v řadě mistrem republiky.

Na domácím terénu bude určitě chtít uspět Rudy Weschta (Team MAX2), který zachránil smolně načatý minulý závod v Kaplici a v průběžném pořadí je na páté pozici.

Velmi zajímavý boj bude i o druhé a třetí místo v šampionátu. Na druhém je těsně mazák Petr Bartoš (Orion Racing Team), zle na něj dotírá slovenský Tomáš Šimko (GT2 Motorsport). Jaromír Romančík (JD191 KTM Racing Team) bude na startu chybět kvůli termínové kolizi se závodem MS ve Švédsku. Přinese stříbrská bitva šanci pro Weschtu dotáhnout se do medailových dostihů?

O něco těžší než Michek to má Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) v objemově slabší kubatuře MX2. Maďar jede vůbec poprvé o český titul mistra republiky až do konce sezóny. Již několikrát svůj boj prohrál už v polovině sezóny, když přišlo zranění. Szvoboda má komfortní náskok 55 bodů před svým francouzským týmovým kolegou Sulivanem Jaulinem. K zajištění titulu již na západě Čech mu stačí nebýt Jaulinem poražen o více než pět bodů.

Velký souboj bude o třetí místo v šampionátu. Zatím ho drží další Slovák Richard Šikyňa (JD191 KTM Racing Team) před Dušanem Drdajem (Yamaha Čepelák Racing Team) a domácím hrdinou Patrikem Liškou (HT Group Racing Team). Stejně jako RW37 se černošínský „Lišák“ s diváky v zádech požene za nadějí umístit se v konečném pořadí mezi nejlepší trojicí MMČR.

Takovou dominanci, jakou letos předvádí Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team) jsme v ženské třídě dlouho neviděli. Vítězstvím na nejstarší tuzemské trati by si již zajistila její první titul mistryně republiky.

Za ní však bude souboj o pomyslný „český trůn“. Bodově je na tom nejlépe Barbora Laňková (Action Racing Team), ale aktuálně výbornou formu prokazuje Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team), která je pouze dva body za třetí Lucií Simonovu (Inter Cars MoToman Team).

Kategorii Veterán pro závodníky nad 40 let ovládají dvě nestárnoucí motokrosové hvězdy. Z kraje sezóny to mezi nimi nebylo tolik vyrovnané, ale podle slov Martina Žeravy (Team MAX2) jeho pronásledovatel Michal Kadleček (KRTZ) neustále zrychluje a pro něj samotného je těžší a těžší rozjížďky vyhrávat. Zajímavý souboj však bude i o třetí místo, kde se přetahuje Georg Hammerl (Motosport Chýnov) a Ivan Černý (Orion Racing Team) se stejným počtem bodů.

O diváky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář k závodu od Petra Maršálka a Míry Šimka, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí za vstup 150 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma.

V týdnu po závodě se budete moci podívat na 30-minutový sestřih na ČT Sport.

Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě! Prosíme, dorazte s předstihem, předpokládaný vysoký počet návštěvníků pravděpodobně způsobí zácpy na příjezdových komunikacích.

Miroslav Šimek