„Na programu je slavnostní zahájení, prezentace Muzea železné opony Rozvadov, vystoupení Kolowratových trubačů, slavností otevření věže, divadelní představení spolku Komedyjanti, Den s Lesy ČR, soutěže a hry pro děti a představení Questingu na trase Zlatý potok – Havran," pozval Kárník. Časy budou ještě upřesněny, nicméně pořadatelé budou na místě už od 10. hodiny dopolední. „Program se bude konat v odpoledních hodinách," připomněl.

Nejsnáze se k Havranu dostanete z německé strany, z parkoviště na Silberhütte. Pak stačí necelé dva kilometry chůze nenáročným terénem.

„Návštěvu je možno spojit s prohlídkou hradu Schellenberg. Leží asi kilometr od rozhledny," uvedl Kárník.

Pěšky nebo na kole je možné se na rozhlednu dostat ze Staré Knížecí Huti. Pak si ale připravte svaly. Ze vsi je to k věži asi osm kilometrů do vrchu.

Dále je připraven kyvadlový autobus. Ten pojede z Huti na Zlatý potok, odkud zbývají na Havran asi čtyři kilometry. „Pozor, autobus má omezenou kapacitu," podotkl.

Hláska byla postavena na konci šedesátých let a sloužila jako objekt pozemního vojenského stanoviště radiového a radiotechnického průzkumu, tedy pro odposlech.

Zhruba o dvacet let později začala tehdejší armáda s rekonstrukcí a odstranila vrchní dřevěnou polovinu věže. Kvůli revoluci ale opravu nedotáhla, hlásku provizorně zastřešila a z místa definitivně odešla.

Od konce osmdesátých let tak Havran chátral.

Věž byla přestavována několik měsíců a vyšla na několik milionů korun. Klub na rekonstrukci dostal i evropskou dotaci.