Víchovský rybník se nachází za křižovatkou na Záchlumí. Kdysi býval vyhlášeným letoviskem. „Mohli jste si tady dát hranolky, pivo, zmrzlinu. Jezdili sem lidi z širokého okolí i z ciziny," vzpomíná Jiřina Vladařová, která patřila mezi pravidelné návštěvnice.

K rybníku se dostanete nenápadnou odbočkou doleva, směrem od Stříbra. Kdysi romanticky působící lokalita je v nedalekém lesíku.

O koupání byl veliký zájem

„Pamatuji si, že rybník byl opravdu v letních sezonách navštěvovaným místem a to nejen víchovskými. Jezdili sem lidé ze Záchlumí, z Těchlovic, ale i ze Stříbra. Vidět byli i Němci a Holanďané," řekla Deníku obyvatelka Víchova Jiřina Vladařová.

Při procházce areálem jsou vidět pozůstatky civilizace. Hned u příjezdové závory, kde se vybíralo vstupné, zarůstá buňka, ve které se prodávalo občerstvení.

O kousek dále dvě budky, které sloužily jako zázemí pro sociální zařízení. Mezi stromy jsou vidět vodovodní kohoutky. „Mohli jsme si tu dát hranolky, pivo i zmrzlinu. K dispozici byly záchody, což uvítaly hlavně ženy. Z kohoutků tekla výborná voda," uvedla bývalá návštěvnice.

Právě na těchto pozůstatcích je znát, že kemp již nějakou dobu nefunguje. Byl zrušen v roce 2009. Od té doby to jde s touto lokalitou z kopce. Dříve vysekané pláže se proměnily v trávou porostlé břehy, na které si nelze položit deku a v klidu si užívat jinak hezkou okolní přírodu.

Voda není na první pohled ke koupání

Při příchodu je již z větší dálky cítit nelibá vůně bahna a hnoje, která se line od vodního břehu. „Právě voda je také problém. Někdo sem navezl spoustu hnoje, který teď smrdí a dělá vodu takovou, jaká je," řekla obyvatelka.

Pohled na vodní hladinu je zajímavý. Vody v březích rybníka není mnoho, a tak plavání je ztíženo tím, že plavec drhne břichem o dno. O čistotě se nedá ani mluvit, protože bahno a hnůj vodu zkalilo do podoby, kdy již při dotyku ruky s vodou je vidět na kůži špinavý povlak. „Byla bych ráda, kdyby se alespoň voda v rybníce zlepšila, protože se místní nemají v létě kde vykoupat. To, že tu není stánek s občerstvením a sociální zázemí pro stanaře, je sice smutné, ale začala bych prvně s tou kvalitou vody, ta je podle mého názoru pro návštěvníka stěžejní," podotkla Vladařová.

Byla tu i vyhlášená naturistická pláž

Na internetových portálech se může čtenář po delším pátrání dozvědět, že na Víchováku byla vyhlášená naturistická pláž. Na tomto diskuzním fóru se objevil také názor od uživatele, který má přezdívku Anajpo: „Chtěli jsme se vykoupat ve Víchovském rybníku. Kemp je zrušen a rybník má podstav a byl nedávno pohnojený. Ještě z něj u břehu trčela ponořená fůra hnoje, takže o čisté vodě si může člověk nechat jedině zdát. Okolí je hezké, plné borůvek v lese, tábořila tam jedině jedna rodinka, ale ta kvalita vody je strašná," píše Anajpo.

„Myslím si, že dalším problémem je, že ve Víchově není čistírna odpadních vod. Hodně lidí tak pouští splašky do struh, nebo Otročínského potoka, který se vlévá právě do Víchováku. Myslím si, že ve 21. století je to hanba a doufám, že se to co nejdříve změní," dodala Vladařová.

Rybník vlastní společnost Klatovské rybářství a provozuje jej jako chovný. Tím, že se do vody vhazuje krmivo pro ryby, se kvalita vody pro koupání zhoršuje. Ostatně rybník dnes není ke koupání ani určen. Obyvatelé z Víchova a okolí tak mají jednu z nejbližších příležitostí k vykoupání ve zhruba pět kilometrů vzdáleném přírodním koupališti v Černošíně, které bylo letos částečně zrekonstruováno.

Lukáš Hilpert