„To, že jsme dnes vstoupili do Schengenu ale znamená, že i nadále mají lidé povinnost vozit s sebou průkazy totožnosti v rámci EU. Mimo ni cestovní doklady. Policisté mají právo je namátkově kontrolovat,“ řekl Deníku Jaromír Kníže, okresní policejní ředitel.


Zmizení hraničních kontrol oceňují obyvatelé příhraničí, kteří často cestují do Německa. Teď mohou hranici překračovat prakticky kdekoli.
„Od teď to pro mě bude jednodušší. Ze začátku mi vadilo vyptávání celníků na hranicích a také zdržování. Dneska je ideální stav, překročení hranic pro mě bude jako bych jel do práce. Bude jedno, jestli pojedu do Plzně, nebo do Weidenu,“ řekl Libor Valečka z Tachova.


S názorem souhlasí i Tachovanka Lída Zacpalová. „Cestování bude určitě pohodlnější a rychlejší,“ řekla Deníku.
Také politici překypují chválou a nadšením. „Vstup do schengenského prostoru je přínosem pro všechny. Přinese s sebou komfort při cestování. Málokdo si ještě před osmnácti lety dokázal představit, že se jednou budeme takhle volně pohybovat po Evropě. Na druhou stranu se ale musí zesílit kontroly ve vnitrozemí, protože i tento volný pohyb se musí dít na nějakém právním základě,“ vyjádřil se poslanec Václav Votava.


Většina českých i bavorských policistů, kteří pracovali na hraničních přechodech, bude působit na jiných policejních pracovištích.

Sledujte Tachovský deník, přineseme vám další zprávy a fotografie z půlnočního dění na hranici