Na hladině přehradní nádrže Lučina, zásobárny pitné vody pro Tachov a okolí jsou v těchto dnech dobře patrné sinice. „Kvalita vody v Lučině je v současné době ve srovnání s několika předešlými lety obvyklá, nebo dokonce ještě lepší“, říká Jindřich Duras z povodí Vltavy, který má na starosti kontrolu kvality a čistoty vody v této přehradě.

„Sinice, které se v této nádrži vyskytují, tvoří na vodní hladině tzv. vodní květ. Ten se ale vyskytuje v horních vrstvách, asi do hloubky dvou až tří metrů pod hladinou. Potrubí, které čerpá vodu z nádrže pro její další úpravu, je ale umístěno v hloubce osmi metrů pod hladinou. Tam je výskyt těchto sinic naprosto minimální“, pokračoval Duras. Podle tohoto odborníka je spíše větším problémem, i když ne technicky neřešitelným, výskyt tzv. huminových látek. „Ty se do přehradní nádrže Lučina dostávají díky jejím přítokům, které převážně pramení v rašeliništních oblastech.

Tyto látky se pak dostanou do nádrže a tam zbarvují vodu do hněda. Kdyby se z vody neodstranily, nachlorovaly by se a mohly by být zdraví nebezpečné. Voda by také zapáchala,“ podotkl Duras. „Abych pravdu řekl ze sinic, které jsou v současnosti na hladině přehrady také nemáme radost, ale situace je v letošním roce opravdu lepší, než se někdy stávalo v minulosti,“ zopakoval na závěr pracovník povodí Vltavy.