Během úterního podvečera se nádvoří za zámkem pozvolna zaplnilo členy skautu, Tachovským dětským sborem, ale i přihlížejícími. Výběr tohoto ne tolik využívaného prostoru byl naprosto logický. Nachází se zde totiž lípa velkolistá, Strom republiky, který byl na místě vysazen před dvaceti lety, tedy 27. října 1995, také jakožto vzpomínka na založení Československa. „Je úžasné, že lípa se tak hezky drží. Sice byl jeden rok, kdy jsme se báli, že nám odejde, ale najednou se zmátořila a tak jí tady máme dodnes," řekl Deníku vedoucí skautského střediska Tajfun Tachov Radovan Končický, který navázal: „ I když na pomníku je něco jiného, lípa zde byla opravdu zasazena dvacátého sedmého října před dvaceti lety."

Proslov přišel jak ze strany tachovských skautů, za které promluvil vedoucí Končický, tak ze strany města, kdy pár slov promluvil starosta Tachova Jiří Struček. Během necelé půlhodiny se představil i Tachovský dětský sbor, který se vrátil ze svých cest po Evropě.

Kromě české hymny předvedl několik dalších písní s vlasteneckou tématikou a společně s dvěma předchozími proslovy sklidil úspěch. Celou akci završilo zapálení svíček pod památnou lípou. Necelá třicítka přihlížejících ochotně svíčku zapálila a společně se skauty, zástupci města a dětským sborem uctila památku vzniku Československé republiky.