„Je to první ročník takovéto akci. Vždycky jsme dělali nějaký projektový den, ale řemesla tu máme vůbec poprvé," řekla Deníku zástupkyně ředitelky školy Hana Pilařová.

„Ty nejlepší výrobky, které žáci udělají, bychom chtěli následně prodávat na adventních trzích, které se konají od třináctého prosince. Vytěžené peníze z prodeje využijeme zase na pomůcky, které jsou potřebné při rukodělných pracích," nechala se slyšet Pilařová.

Žákům bylo k dispozici celkem osm dílen.

„K tomu, aby se mohl tento projekt realizovat jsme museli oslovit jak bývalé pedagogy, tak některé rodiče. Přeci jen osm dílen bychom jen my pedagogičtí pracovníci nezvládli. Žáci měli možnost se zapsat několik dní předem na tu činnost, která je osobně zajímá. Každý by měl za ten den stihnou dvě dílny," podotkla zástupkyně.

„Doufám, že tento projekt bude mít u dětí úspěch. Chtěli jsme, aby se seznámily s řemesly na vlastní kůži. Proto tady máme truhlářskou dílnu, výrobu svíček, paličkování, ale třeba také velice oblíbenou výrobu perníčků, nebo pletení stromečků z ruliček papíru," dodala Pilařová.

„Mně se taková akce velice líbí. Jsem ráda, když se mohu něco nového naučit a vyrábět. Teď si zkouším ozdobit perníčky bílou polevou. Myslím si, že jsou docela hezké. Jeden z nich nechám tady ve škole pro paní učitelky a druhý si odnesu domů a pak ho sním. Mám totiž perník moc ráda," řekla Deníku při vyrábění Klárka Sazimová.

Lukáš Hilpert