Seznamovat se s novým prostředím, bloudit v rozsáhlých prostorách Valdštejnského paláce, zařizovat si novou kancelář, hledat asistenta, tisknout si vizitky, toho všeho bude Miroslav Nenutil ušetřen. I když je místostarosta Stříbra čerstvým vítězem senátních voleb na Tachovsku a Chebsku, post senátora obhájil z předchozího volebního období a začne se tak psát sedmý rok jeho působení v Senátu ČR.

Jaká byla vaše první reakce, když jste se dozvěděl, že jste post senátora obhájil?
Až do osmdesáti procent sečtených okrsků to bylo napínavé. Pak už vypadalo, že obhajoba se podaří, takže jsem měl pochopitelně radost.

Před šesti lety bylo vaše vítězství nad starostou Františkových Lázní Ivo Mlátilíkem poměrně jednoznačné, teď to bylo dost vyrovnané. Co tomu říkáte?
Hnutí, které zastupuje pan inženýr Dufka, je na vrcholu popularity a projevilo se to i ve druhém kole senátních voleb. Značka tady sehrála velkou roli.

Čekala se slabá účast, ale že bude tak mizerná, to je možná překvapením i pro vás…
Účast není nijak překvapivá. Tradičně bývá ve druhém kole nižší účast než v prvním. Já ale musím poděkovat voličům, kteří mne posunuli do druhého kola a hlavně těm voličům, kteří mne přišli podpořit v kole druhém.

Při předvolební kampani jste najezdil po obou okresech tisíce kilometrů. Jistě to bylo vyčerpávající, jak budete odpočívat?
Kampaň byla náročná, únava se asi teprve dostaví. Ale není mi dáno si příliš odpočinout. Hned v pondělí mám pracovní schůzky. Můj mandát senátora za předchozí volební období končí 25. října a do té doby mám domluveno plno schůzek, navíc je jednání celého Senátu. Ale slíbil jsem manželce, že někdy v listopadu pojedeme na týden do hor. Ještě nevím přesně kam, ale budou to nějaké české hory.

Jak jste sledovali sčítání hlasů?
My jsme v době sčítání byli na cestě do Prahy, takže to sledovali především asistenti. Do Prahy jsme přijeli po třetí hodině, v době, kdy bylo sečteno něco přes šedesát procent hlasů. Zbytek už jsme sledovali v Lidovém domě.

Jaký názor máte na celkový výsledek sociální demokracie v senátních volbách?
ČSSD získala deset míst, takže to je celkem úspěch.