Chodová Planá, pod kterou hornické městečko patří, nechala sochu opravit. Restaurátorských prací se ujala akademická sochařka Martina Marie Niubó.

Barokní socha světce s Ježíškem na levé ruce stojí na bohatě zdobeném podstavci s reliéfem sv. Floriana. „Jedná se o velice kvalitní práci barokního umělce, jehož jméno bohužel neznáme. Socha je zajímavá i pro zbytky barevných historických úprav, včetně zlacení, které byly nalezeny zejména v záhybech draperie," uvádí k soše Marie Niubó a dodává, že ve spodní partii podstavce je datování 1736. „Socha včetně soklové architektury byla znečištěna a napadena četnými porosty řas, mechu a lišejníků, které destruktivně působí na povrch sochařské modelace a tím dochází k nevratným ztrátám na povrchu kamene," popisuje stav sochařka.
Socha byla i hodně poškozena a spodní část se skrývala pod nánosem zeminy. Části kamene napadly biologické organizmy. „Důsledkem těchto jevů docházelo k nevratným ztrátám sochařské modelace na soše i soklové architektuře, v posledních letech též došlo k výrazné ztrátě historických barevných úprav. Proto bylo restaurování sochy neodkladné," upřesňuje Martina Marie Niubó.

Na soše se pracuje od konce května a hotovo by mělo být letos v září. „Základním úkolem restaurování, je pozastavit destruktivní procesy na povrchu sochy a soklové architektury a obnovit výpovědní hodnotu historického sochařského díla, které je cenným dokladem barokní umělecké tvorby v regionu. Do této doby došlo k očištění, odstranění biologického napadení a konzervaci zachovaných zbytků polychromie. Došlo též k lokálnímu zpevnění kamene a doplnění poškozených částí sochařské modelace na soše i soklové architektuře," dodává umělkyně s tím, že „Následně bude řešena barevná korekce doplněných tvarů a spárování. Současně dojde ke zhotovení pozlacených replik atributů, zejména svatozáře sv. Antonína a Ježíška."

S těžkými pracemi umísťování kamenných bloků podstavce sochy a také při odstraňování nánosů zeminy pomáhali i místní obyvatelé.

Podnět k restaurování sochy přišel od Miroslavy Válové, starostky nedalekého Olbramova. Smlouvy, podklady a fotodokumentaci zpracovala místostarostka Chodové Plané Zdeňka Štěchová. „Ještěže byl zpracován návrh na restaurování z roku 2010 a Závazné posouzení ke kulturní památce od paní Dědové z odboru školství a kultury v Tachově v období od prosince 2015 do poloviny února 2016, kdy jsem podala žádost o dotaci z programu Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje," poukazuje místostarostka.

Po vyhodnocení žádostí byla přidělena na restaurování sochy sv. Antonína Paduánského dotace ve výši 100 tisíc korun.

Socha je poblíž bývalého Horního úřadu a na nedávno zřízené naučné stezce Dolování v okolí Michalových Hor, která návštěvníky zavede i k altánku s výhledem na hornické městečko.