„Celkem jich nyní umístíme jedenáct," konstatoval chodovoplánský starosta Ctirad Hirš. Obec nechala pod každou sochu vybudovat betonový podstavec a sochy přijeli instalovat i někteří jejich autoři – sochaři. Díla vytesaná z hořického pískovce zespodu navrtali a na podstavce upevnili pomocí ocelových trnů.

Podobně jako v Chodové Plané jsou sochařská umělecká díla instalována také v obci Studánka, kde jde o obnovená díla lidového sochaře Georga Böhma. Další nově umístěné sochy jsou v Plané a v Konstantinových Lázních, kde výtvory vzešly podobně jako v případě Chodové Plané ze sochařských sympozií.

V posledních pěti letech se sochařská sympozia konají pravidelně na nádvoří zámku v Chodové Plané, kde umělci z Čech, Německa, Bangladéše, Mexika i Číny vytvořili desítky soch nejen z pískovce, ale i ze dřeva. Letos si zvolili téma vztažené k přírodě. Z původního věnujícího se myslivosti sice sešlo, ale u přírodních motivů umělci zůstali. „Cizincům myslivost v českém pojetí nic moc neřekne. Tak z toho sešlo a téma je volné, přírodní," sdělil Deníku za spolek výtvarníků Nefosim Bartoloměj Štěrba. Právě tento spolek se spolu s městysem Chodová Planá podílí na organizaci sochařské akce. „Starosta přišel s tím, že by bylo dobré vytvořit pro hasiče svatého Floriána. Tak jsem slíbil, že jim ho udělám v rámci sympozia," poodhalil tvůrčí záměr Štěrba.

Socha nakonec vytvořena byla a nyní je už i umístěna a zdobí prostranství před hasičskou zbrojnicí sboru dobrovolných hasičů. Většina nově instalovaných soch našla své místo v okolí radnice a nákupního centra.