Den země je sice už několik týdnů za námi, přesto není od věci vzpomenout na jednu akci, která je v Tachově s tímto dnem už neodmyslitelně spojena. Tím je každoroční soutěž o největší hliníkovou kouli. Proč vlastně hliník sbírat, nám řekla Ilona Gonová z Českého svazu ochránců přírody. „Hliníkový odpad se na skládkách téměř nerozkládá, ale naproti tomu se dobře zpracovává. Spotřeba energie na recyklaci je ve srovnání s výrobou bauxitu pouze pětiprocentní.“ Mnoho tachovanů to netuší, ale letošní akce získala tak trochu nadokresní význam.

Podobnou akci totiž pořádá nedaleký Horšovský Týn. A pustil se s Tachovem do soutěže. Obě zúčastněné strany ještě ´popichovala´ k výkonu výzva návštěvníků plzeňské zoologické a botanické zahrady, že přidají mezi sebou vybraný hliník tomu městu, které nasbírá více. „Vítěznému městu jsme nakonec přispěli dvaceti kilogramy hliníkového odpadu,“ říká František Hykeš iniciátor sběru v Plzni.

Co všechno lze sbírat, nám řekla opět Ilona Gonová. „Jsou to víčka od jogortů a pomazánek, fólie z čokolád a sýrů, nápojové plechovky, obaly od paštik a podobně.“ Jen připomínáme, že pokud chcete začít sbírat odpad, musí být čistý, zbavený zbytků potravin. Mezi sběr ale nepatří plastové fólie s hlinikovým povrchem, například obaly od kávy či chipsů. A kolik že vlastně tachované sebrali hliníkového odpadu? „Celkem se sebrali zhruba sedmdesát dva kilogramy tohoto odpadu, který jsme pak odvezli sběrny. Tím jsme o dva kilogramy porazili Horšovský Týn,“ řekla na závěr Ilona Gonová.