Volební účast na Tachovsku předčila padesátiprocentní hranici o pět procent. Ze 41 347 evidovaných voličů zjistili volební komisaři, že bylo odevzdáno 22 716 platných hlasů.

Nejvíce jich obdržel Miloš Zeman, a to 5418, což je 23,85 procent. Druhý skončil Jan Fischer s 21,71 procenty a třetí Jiří Dienstbier, který obdržel 20,62 procent hlasů. Pozornosti voličů se těšil také Karel Schwarzenberg s 13,91 procenta hlasů, uspěl i Vladimír Franz. Ten získal 8,54 procent. Nejméně hlasů dostal Přemysl Sobotka. Toho volilo 502 lidí, což jsou 2,2 procenta. 

1. kolo prezidentské volby

Miloš Zeman-23,85 %

Jan Fischer-21,71 %

Jiří Dienstbier-20,62 %

Karel Schwarzenberg-13,91 %

Vladimír Franz-8,54 %

Zuzana Roithová-3,42 %

Jana Bobošíková-3,08 %

Taťána Fischerová-2,63 %

Přemysl Sobotka-2,20 %

Volební účast-55,21 %

K průběhu voleb 

„Tady je vždycky velká účast, ale takhle velký zájem jsme ještě nezaznamenali," vyjádřil se na adresu voličů z Domova pro seniory v Panenské ulici v Tachově člen volební komise Pavel Voltr. Ten přivezl seniorům mobilní urnu. „Za méně pohyblivými voliči jezdíme domů a máme toho hodně. Ale i ve volební místnosti na náměstí byl od začátku velký zájem," dodal Voltr.

Přímá volba prezidenta v České republice přilákala do volební místnosti ve Studánce také Miroslavu Svobodovou. V pátek krátce po čtrnácté hodině se stala úplně první občankou, která ve Studánce přišla k volbám.

Po první hodině se rýsovali favorité

I přes zvýšený zájem voličů o první historické prezidentské volby, se komisařům daří ščítat hlasy poměrně rychle. Zhruba osmdesát minut po uzamčení volebních místností je zpracováno přes osmdesát procent volebních okrsků. Z devíti kandidátů se rýsuje čtveřice jasných favoritů. Dvojice pro druhé kolo, které je za dva týdny, by na Tachovsku vzešla z těchto tří uchazečů o post prezidenta: Miloše Zemana, Jan Fischera, Jiřího Dienstbiera. Sekundují jim Karel Schwarzenberg a Vladimír Franz.