Dopravní obslužnost na Tachovsku o prázdninách výrazně prořídla. Na vlastní kůži to poznala i Hana Stuchlíková z Bezdružic. K lékaři do Plané musí jezdit už v šest hodin ráno. Domů se dostane až za dvanáct hodin. „Je to tady opravdu hrozné. O prázdninách často některé spoje přestanou úplně jezdit a člověk se špatně dostane kamkoliv. Vyjedu brzo ráno a domů se dostanu v šest večer. Cestování je zdlouhavé,“ informovala nás obyvatelka Bezdružic. Problém není jen v Bezdružicích.

Například z Halže přestaly o prázdninách jezdit hned dva autobusy. V opačném směru pak nejezdí jeden. „Bylo by dobré, kdyby přes prázdniny zůstal spoj v půl osmé z Milířů. Bydlí tady starší lidé, kteří jezdí k lékaři. A autobus v sedm hodin ráno? To je pro ně moc brzo,“ vysvětluje Valentýna Eichingerová z Halže. „Odpoledne by mohl zůstat spoj v jednu hodinu a další by mohl jet třeba až ve tři a ne ve dvě,“ navrhla. I obyvatelé Ctiboře, kterých se omezení spojů jedoucích z Halže také dotýká, nejsou nadšeni. „Lidé jsou nespokojeni. Pokud starší vyjedou ráno v sedm k doktorovi, vrátí se až ve dvě hodiny. Pokud navíc mladí potřebují pohlídat děti, situaci to nijak neulehčuje,“ řekla nám Jarmila Žemličková, starostka Ctiboře. V budoucnu by mohlo dojít ke změně. „Uvažovali jsme, že požádáme o ponechání provozu některého spoje.

Zatím jsme nepodnikli žádné potřebné kroky. Nevím ani, kolik bychom museli investovat,“ dodala starostka. V Bezdružicích problém dopravní obslužnosti radnice řeší průběžně. „Ve spolupráci s okolními obcemi, které leží na trase z Bezdružic do Plané, jsme se snažili, aby spoj jezdil alespoň v některých dnech. Je pravda, že poté, co byl zrušen, se lidé, kteří vyjeli do Plané ráno, neměli v poledne jak vrátit,“ uvedl Jan Soulek, starosta Bezdružic. Obcím se s dopravcem podařilo dohodnout, aby spoj jezdil v létě třikrát týdně, a to v pondělí, ve středu a v pátek. „Nebylo v našich možnostech zabezpečit, aby spoj jezdil v červenci a srpnu každý všední den.

I v úterý a ve čtvrtek se lidé ale do Plané dostanou. Bohužel přijedoudomůaž ve čtyři,“ dodal starosta Soulek. Obec nedávno vyzvala obyvatele, aby vyjádřili své návrhy na úpravu spojů. „Nikdo se k tomu nevyjádřil, nic se nezměnilo a ani z naší strany tedy nebudeme nic měnit. Někteří lidé navíc začali jezdit k lékaři do Stříbra nebo do Plzně,“ konstatoval starosta. S vlaky je to jinak. Většina spojů jezdí i během prázdnin. „Na základě objednávky obcí či kraje nejezdí jen tři vlaky na Tachovsku, kvůli předpokládané malé vytíženosti,“ řekl nám Radek Joklík, manažer komunikace Českých drah. Na tuto problematiku jsme se chtěli také zeptat Miroslava Hucla, ředitele společnosti ČSAD Plzeň, který je ale v těchto dnech na dovolené.