Přípravu zaměstnaců na míru umožní projekt Přizpůsobení vzdělávací nabídky potřebám trhu práce na Tachovsku. Škola se do něj zapojila v roce 2005 a získala z Evropského sociálního fondu a rozpočtu ministerstva školství grant. „Celkové náklady byly 1,4 milionu korun, dotace ESF byla ve výši 1,1 milionu. Díky této podpoře jsme mohli zavést do výuky moduly, které zkvalitní vzdělávací příležitosti a připraví studenty pro praxi,“ informovala v tiskové zprávě ředitelka školy Jana Hrčková. V příhraničí působí desítky firem, které požadují technicky vzdělané pracovníky. Na trhu jich je ale dlouhodobě nedostatek.

Sdružení strojírenských firem působících na Tachovsku s názvem Teo je partnerem světecké školy, a v přípravné fázi projektu mohlo ovlivnit a připomínkovat učební texty a navrhovat zařazení problematiky, která je v podnicích nejvíce využívaná. To zaručí, že škola vyprodukuje studenty právě s těmi znalostmi, jež jsou důležité pro místní pracovní trh.

V osnovách Střední průmyslové školy ve Světcích se objevily vzdělávací moduly Racionalizace výroby, Řízení a kontrola jakosti a Konstrukce a programování číslicově řízených strojů. Studenti získají znalosti o zákonitostech pracovního a výrobního systému, řízení a správě firemní dokumentace, konstrukcí a seřizování NC strojů.

Glosa autora: To není zrovna dobrý kšeft…