Osm bytovek s osmačtyřiceti byty ve Starém Sedlišti patří soukromé majitelce. Podle obyvatel bylo zpočátku vše v pořádku. „Až v posledních letech se situace dost zhoršila. V bytech se střídají různé rodiny, přistěhují se třeba jen na několik měsíců, pak jdou do jiného bytu nebo do jiné obce. Například jedna rodina se za poslední dva roky stěhovala takhle snad devětkrát,“ sdělila nám jedna z obyvatelek bytových domů, jejíž jméno je redakci známo, ovšem nepřeje si být jmenována.

„Nejvíce nám ale vadí, že tito obyvatelé dělají nepořádek. Především jsou hluční, slaví se u nich dlouho do noci i ve všední dny a neberou ohledy na to, že my druhý den vstáváme do práce. Párkrát se také stalo, že velký odpad, třeba matrace, kusy nábytku, vyházeli ven na hromadu a nic víc s tím nedělali. Kolem bytovek stojí vraky aut,“ postěžovala si obyvatelka.

„Doufám, že ty stížnosti nesměřovaly na nás, protože naše dítě mělo minulou sobotu narozeniny, a tak jsme trochu slavili. Ale jinak se snažíme žít spořádaně,“ řekla nám obyvatelka jedné z bytovek, Sylva Siváková. „Bydlím tady už dva roky a je pravda, že vedle nás donedávna žila rodina, která byla hodně hlučná. Často až do rána. Nejprve sem přišla matka se synem, pak u nich začali bydlet další lidé, až jich v jednom bytě žilo možná dvanáct. Byl u nich hluk, až se na ně muselo bouchat, aby se zklidnili, ale stejně to většinou k ničemu nevedlo. Ale asi před měsícem se někam odstěhovali,“ dodala.

Podle majitelky není jednoduché vyřizovat stížnosti na problematické obyvatele. „Takové věci musím řešit konkrétně. Lidi mi volají, píšou anonymy. Já do Sedliště jezdím prakticky každý týden, tak ať mi lidé řeknou, kdo konkrétně dělá nepořádek. Když znám konkrétní jméno, mohu vyvolat právní jednání. To řeší občanský zákoník. Ale když požaduji, aby mi nespokojení nájemníci nějaké konkrétní jméno sdělili, tak už se jim moc mluvit nechce,“ vyjádřila se majitelka bytových domů Milena Černá.

„Dnes dokázat, že nepořádek a hluk dělá někdo konkrétní, je těžké. Ale prostě takové případy zažíváme. Nejsmutnější je, že kvůli nepořádku už se sem slušní lidé ani nechtějí stěhovat,“ uvedla jedna z nespokojených obyvatelek bytových domů ve Starém Sedlišti.