Starousedlíci rokovali v Chodové Plané. Členové tohoto občanského sdružení se sešli v neděli odpoledne v restauraci U Huberta při zasedání třetí valné hromady a řeč se točila hlavně kolem Návesného rybníka.

Porybný Miroslav Petrák st. seznámil přítomné s hospodářskými výsledky chovu ryb na Návesném rybníku a stavu zarybnění. „Loni v květnu jsme nasadili sto sedm kilogramů ryb, to je 63 kusů. Sponzorem nám byl soukromý zemědělec Ctirad Hirš. V září pak jsme nasadili 245 kilogramů ryb, což je 178 kusů. To bylo za dotace úřadu městyse. V říjnu jsme nasadili 145 kilo ryb celkem 100 kusů a sponzorem nám byl Leon Tsoukernik," řekl při jednání porybný.

Návesný rybník má přes jeden hektar plochy a patří státu, městys ho má v pronájmu od státu za účelem provozování individuálního rybářství. V současné době se jedná o jeho prodeji městysu, kde cena by se podle informací uvedených na valné hromadě měla pohybovat kolem 290 tisíc korun. V rybníku je nyní téměř půl tuny ryb. Cena, kterou za tyto ryby museli Starousedlíci zaplatit, převýšila 43 tisíc korun. Pro občanské sdružení to není malá částka. Snaží se získat další peníze. „Cena nákupu za kilogram ryb se pohybuje až na sedmdesáti dvou korunách. To je hodně," podotkl jednatel Jiří Janoch. Rybáři tedy hledají alternativní způsoby dalšího zarybnění, jako například nákup levnější násady. Rozhodli se také do Návesného nedávat žádné dravce, tedy sumce nebo štiky.

Starousedlíci plánují povolenky a regulaci individuálního chytání ryb. „Myslím si, že rybolov by byl povolen jen tři dny v týdnu," řekl Petrák s tím, že rybář by směl chytit jednoho kapra týdně. Chytat se bude tedy jen v pátek, v sobotu a v neděli. V ostatní dny v týdnu je rybolov zakázán. Lovná míra kapra byla stanovena na čtyřicet centimetrů. Rybařit budou moci i děti, ale jen pod dohledem dospělých. Navíc každý člen sdružení bude mít právo zkontrolovat rybáře, zda má povolenku a chytá podle pravidel, případně ho vykázat. Podmínkou rybolovu na Návesném rybníku je členství ve spolku a zaplacení členského příspěvku na rok 2014 ve výši 200 korun na osobu. Osvobozeny od členského příspěvku jsou děti do patnácti let.

Následující víkend Starousedlíci přiloží ruku k dílu. Už nyní obec prořezává větve a křoviny na přítoku. Dále rybáři vyčistí od větví okolí rybníka.

Další akcí, kterou chce sdružení uspořádat je první rybářská soutěž, Uvítací rybářské závody, na které budou pozváni všichni občané Chodové Plané a přilehlých osad. „Jak se oteplí, někdy v květnu. Účastnit se ale závodu mohou jen místní občané. Tím bychom chtěli zahájit sezónu," dále uvedl porybný Petrák. Valná hromada schválila startovné pro tyto rybářské závody ve výši sto korun. Osvobozeny od poplatku jsou opět děti do patnácti let. Ceny pro vítěze nakoupí z prostředků spolku.

Občanské sdružení Starousedlíci zahájilo svou činnost loni na jaře a dokázalo dát dohromady přes třicet lidí se zájmem o přírodu v okolí městyse, lesy či rybníky. Chtějí rozvíjet a podporovat ekologické postupy při řešení rozvoje Chodové Plané.