„Myslím si, že myšlenka ministerstva vnitra není úplně špatná, ale jde špatným směrem. Když se před lety připravovala reforma veřejné správy, hovořilo se o tom, že se přiblíží k občanům. Tyto kroky jdou však přesně naopak. Rušení matrik i stavebních úřadů bude nutit lidi, aby jezdili vyřizovat běžnou agendu do vzdálenějších měst. S touto myšlenkou ministerstva zásadně nesouhlasím. Také si myslím, že mnoho lidí si nebude schopno vyřídit tyto věci po internetu. Pokud tímto způsobem chce ministerstvo ušetřit peníze, tak je to podle mého názoru na nesprávném místě. Možná by mělo začít šetřit právě na těch místech, kde vymýšlejí takovéhle věci," podotkl starosta Bezdružic Jan Soulek.

„O této záležitosti se mluvilo již loni. Ministerstvo si od nás vyžádalo podklady týkající se množství matričních událostí i dopravní obslužnosti. Zatím nevím, jak je celá věc daleko. Osobně o rušení těchto odborů na příslušných úřadech zatím žádnou informaci nemám. Obslužnost je opravdu špatná, nedivím se, že se tomu starostové brání," podotkla Monika Zelenková ze správního odboru městského úřadu ve Stříbře.

Jak se situace bude dále vyvíjet, v této chvíli neví ani černošínský starosta Jan Grigar. „Zatím nevím, zda se toto opatření bude týkat i našeho města. Matriky na malých obcích mají podle mě své opodstatnění. Centralizovat tyto úřady je podle mého hloupost. Už teď je doprava do větších měst pro spousty lidí komplikovaná," uvedl Grigar.

V klidu zatím může zůstat starostka Kladrub Svatava Štěrbová. Podle jejího vyjádření by se matrika na tamním úřadě měla zachovat. „Nás se to netýká. Alespoň jsem o tom přesvědčena. V případě rušení matrik by údajně měl hrát velkou roli počet matričních událostí, a těch u nás máme mnoho. Máme zde dost svateb díky klášteru," řekla starostka Štěrbová.

„Myšlenka rušení je kontraproduktivní. Ministerstvo neušetří, navíc se zhoršuje dostupnost služby. Vím, že tyto tlaky jsou. A hlavně co se týče stavebních úřadů. Ministerstvo pro místní rozvoj, pod které tato agenda spadá, to zdůvodňuje nejen šetřením, ale zároveň i zkvalitněním při rozhodování. Na těchto menších úřadech prý nejsou úředníci dostatečně kompetentní. To je ale podle mne hloupost. Ani z pozice ostatních senátorů není na tuto věc shodný názor. Osobně jsem proti jejich rušení," vyjádřil se k věci senátor Miroslav Nenutil.