„Zhruba po roce práce jsou hotové díly sloupu a podstavce, který se dochoval v téměř původní podobě a nese jméno Georga Böhma," říká o práci na soše kameník. Lidový kamenosochař Böhm před více než sto padesáti lety žil, tvořil a také zemřel ve Studánce. Zůstalo po něm mnoho děl i na Tachovsku, ale celá řada z nich byla časem zničena.

U Kříže s pietou, jak se socha jmenuje, se dochoval pouze podstavec a další díly, jen vlastní sousoší se nezachovalo vůbec. Dvě postavy vytváří kamenosochař Nikitin tedy jen podle dochované fotografie a modelu, který si vytvořil. „Jiné podklady pro svou tvorbu nemám, pátral jsem všude možně," dodává Nikitin. Pieta bude už druhou sochou od Georga Böhma, kterou pro Studánku obnovuje plánský kamenosochař. Ta první zdobí od roku 2007 studáneckou náves. Při příležitosti oslav šestistého výročí od uplynutí první písemné zmínky o obci tam byla odhalena zrekonstruovaná socha svatého Jiří.

„Oprava sochy je finančně nákladná. Byla rozdělena do dvou etap. V letošním roce bude dokončena za finančního příspěvku Plzeňského kraje, Svazu žen Medulky a z rozpočtu Obce Studánka," doplňuje starostka Studánky Irena Zapletalová.