V Horních Kozolupech dostal kníže na frak od příznivců Miloše Zemana, kteří ho tady podpořili více než 92 procenty. Ještě lépe si zvolený prezidentský kandidát vedl ve dva kilometry vzdáleném Strahově, který pod Horní Kozolupy patří. Tam se dostavilo k volbám 19 voličů a všichni dali hlas Zemanovi. Získal tak 100 procent.

Maličká zasněžená náves ve Strahově je liduprázdná. Z jednoho dvora slyšíme motorovou pilu. „Já jsem teď volit nebyl, ani jeden z kandidátů nebyl mým favoritem," usmívá se muž, kterého jsme vyrušili od práce.

U dalšího domu už jsme na voliče narazili. Potvrzuje, že volit byl. Na otázku, proč se rozhodl pro Miloše Zemana, reaguje: „A na co to potřebujete vědět? To je moje osobní věc a nebudu se k tomu vyjadřovat," odmítá.

Dva košíky nasekaného dříví nese do dalšího z domků Jiří Voldřich. Ten také volil vítězného kandidáta. „Ale já jsem volil ve Stříbře, protože tam mám trvalé bydliště. Sem jezdím jenom na chalupu. Ale výsledek voleb tady ve Strahově je hodně zajímavý. A devatenáct voličů, to je slušná účast," okomentoval Voldřich.

Starosta Horních Kozolup Karel Lindauer si drtivou Schwarzenbergovu porážku v obci vysvětluje politikou současné vlády, které je kníže místopředsedou. „Když se kouknete na práci naší současné vlády, tak se nemůžete divit, že volby tady v obci, ale i všeobecně, dopadly takhle. Vždyť v podstatě všechno, co vláda poslední dobou odsouhlasila, je proti obyčejným lidem," uvedl starosta.

Obec Horní Kozolupy, se všemi svými částmi, má něco kolem dvou set obyvatel. Pracovní příležitost tady podle starosty není téměř žádná. „Obec zaměstnává na veřejné práce tři lidi doporučené Úřadem práce. Jinak je tu hodně lidí na podpoře a ti, kteří mají větší štěstí a nějakou práci mají, za ní musí dojíždět. Někdy dost daleko," řekl Deníku Lindauer s tím, že nejvíce lidé jezdí za prací do Stříbra, Plzně, Černošína, nebo do průmyslové zóny v Ostrově u Stříbra.

Celkem odevzdalo platné hlasy ve všech třech volebních okrscích Horních Kozolup 116 voličů. Z nich jen devět podpořilo Karla Schwarzenberga, ostatní dali hlas Miloši Zemanovi. Byl mezi nimi také Josef Hrad. „Zeman je příjemnej, výbornej chlap. Mám ho rád a je lepší, než ten druhej," vysvětlil Hrad Deníku.