Městys Stráž je sídlem z mnohasetletou historií, pod jehož správu spadá několik vesnic v okolí. Zastupitelstvo je devítičlenné a ucházet se o zvolení do něj bude osmnáct kandidátů.

V právě končícím volebním období vyrostl ve Stráži jeden bytový dům. Radnici se totiž podařilo dokoupit bývalý hotel Rustica a přebudovat jej na dům s devíti byty. Celá akce, od odkoupení do kolaudace, trvala tři roky a stála zhruba dvanáct milionů korun.

Přestavbu hotelu na bytový dům lze považovat za hlavní investici v uplynulých letech. Kromě toho městys nechal vybudovat hřiště s umělým povrchem, které stálo přibližně tři miliony korun.

V místní části Bonětice se dělala kanalizace, obec nechala rovněž opravit mosty a můstky na místních komunikacích. Místní komunikace se opravovaly v samotné Stráži, Bernarticích, Strachovicích a Olečné, celkově si to vyžádalo náklady přesahující čtyři miliony korun.

V některých částech Stráže se modernizovalo veřejné osvětlení, investovalo se rovněž do oprav a modernizace zařízení radnice. Opravovaly se také obecní budovy, tedy sklady a dílny, dále kanalizace v některých částech, v Bernarticích a Stráži se opravovalo na hřbitovech.

V uplynulém období se dočkaly oprav a modernizace školní jídelny a sociální zařízení v základní a mateřské škole.

Ze záměrů, které byly pro toto volební období, se nepodařilo vybudovat inženýrské sítě v chystané obytné zóně v jihozápadní části, kde by mělo být jednadvacet parcel pro rodinné domky. Projekt je zatím pro obecní kasu příliš náročný, rozpočet je zhruba na dvacet milionů korun, navíc ještě není majetkově vyřešena část pozemků, radnice čeká, až bude pozemek ve státním majetku převeden.

Jak vyplynulo z ankety v ulicích Stráže, lidé by přivítali například chodníky na náměstí a hlavní ulici a úpravu zeleně tak, aby bylo při výjezdu od rodinných domů lépe vidět do hlavní silnice.

Více k tématu ve čtvrtečním tištěném Tachovském deníku.