Kvůli tomu tak přes městys neustále projíždí kamiony, jeden z nich dokonce figuroval ve středeční tragické dopravní nehodě. Při ní na přechodu pro chodce zemřela devětaosmdesátiletá stařenka.

„Ředitelství silnic a dálnic by mělo v této době zpracovávat studii proveditelnosti tzv. západní varianty. Do roku 2020, nebo 2025 prý na to stejně nebudou peníze," řekl Deníku starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. „Na východní variantu je územní rozhodnutí, ale z nedostatku financí se přípravy zastavily," dodal Hirš.

Donedávna připravovaná východní trasa je podle starosty pro městys nevýhodná. „Vedla by v blízkosti obytné zóny, kde plánujeme tzv. klidné bydlení. Také by na této trase bylo zapotřebí vybudovat kruhový objezd, navíc by neřešila problém, jak by se kamiony dostaly na silnici vedoucí k hraničnímu přechodu do Německa. Na tomto úseku by se navíc musely vybudovat náspy a silnice by dvakrát přeťala železniční trať," pokračoval starosta.

Tato varianta silnice by navíc podle vedení pivovaru Chodovar mohla ohrožovat zdroje vody, které společnost ke svému provozu nutně potřebuje. Také proto se obec snaží prosadit západní variantu. Avšak i ta má svá rizika, kvůli nestabilnímu podloží v její jedné části.

„Už kdysi nám slibovali, že až bude postavena dálnice do Rozvadova, budou už hotové obchvaty. Zatím k tomu nedošlo," dodal starosta Ctirad Hirš.