VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středověký vánoční stůl nabídl i husté a sladké pivo

Tachovsko - Soukromý badatel v oboru historie Libor Marek z Přimdy v rozhovoru pro Deník.

23.12.2014
SDÍLEJ:

Libor MarekFoto: DENÍK/Antonín Hříbal

Vánoce máme takové, jaké si je uděláme. Tímto klišé jsem začal náš rozhovor s Liborem Markem proto, abych se pak mohl zeptat, jaké si vlastně dělali Vánoce lidé ve středověku. I před staletími si mnozí při svátečním období přilepšili, více se ale věnovali odkazu duchovnímu.

Během uplynulých týdnů jste čtenáře Deníku seznamoval s hrady a hradními zříceninami na okrese Tachov. Víme, jak a jakým způsobem v době středověku slavili lidé vánoční čas?
Něco víme a něco se dozvídáme od sběratelů lidových tradic. Mezi takové osobnosti patřil i Jan z Holešova , což byl benediktýn a horlivý inkvizitor, žijící v letech přibližně 1366 – 1436. Uvádí, že „lidé ve 14. století se skromně obdarovávají a i dobytku projevují stědrost". Čeleď dostávala kromě platu také výslužku od hospodáře, kde nechybělo pečivo a ovoce. Za zmínku stojí i mince, které si dávali příbuzní navzájem a někdy je dostávaly i děti.

A co výzdoba? Jak se středověk zapsal do historie?
Středověké Vánoce ještě neznali ozdobený stromeček, takže své příbytky zdobili jmelím a zeleným chvojím. Říkalo se mu „zelení" a lidé věřili v jeho magickou ochranu před zimou, nemocemi, hladem a zlými duchy. „Zelení" se dávalo na okna, nad otevřené ohniště, trámy a prahy dveří. Jmelí pro lidi středověku mělo dvojí význam. Chránilo domácí (dobrý oheň) a chránilo před požárem (zlý oheň). Jako ozdoby se používaly ořechy, šípky, sušené houby a také červená jablíčka.

K Vánocům patří také dobré jídlo. Mohl byste nám popsat, jak vypadal sváteční stůl?
Stůl například v 15. století musel být čistě vydrhnutý a vykouřený jalovcem. Na něj hospodyně položila bílé, doma vyrobené plátno. Základem byl bílý chléb, zdobený mandlemi, rozinkami, sušeným ovocem a oslazen samozřejmě medem. Mohli bychom jej přirovnat k novodobé vánočce. Dále ke štědrovečerní hostině patřily také kaše. Slané a sladké. Do sladkých se přidávalo sušené ovoce a do slaných třeba maso a vařené vajíčko. Na Štědrý den církev nerada viděla maso na stole, ale sama to velice ráda a často porušovala. Staroslovanské zvyky totiž uznávaly sele jako zvíře slunce, které dává energii, takže vepřové maso i přes zákazy bylo značně oblíbené. Pány by mohlo zajímat třeba středověké pivo. Na rozdíl od dnešních piv „vodových" bylo hutné, husté, zlatavé a hlavně velice sladké. Takže do jisté míry mohlo připomínat současné radlery.

Autor: Redakce

23.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nejdelší vlasy
5

Kraj rekordní a kuriózní

Ilustrační foto.

O víkendu startuje okresní přebor

AKTUALIZOVÁNO

FOTO, VIDEO: Ulicemi Tachova tekla nafta, skvrna se táhla devět set metrů

Tachov – Skvrnu vyteklé nafty v délce několika stovek metrů museli ve středu dopoledne likvidovat hasiči ve spolupráci s silničáři v centru Tachova.

Zemřel Robert Gilbert, velitel jednotky, která osvobodila Domažlice

Domažlice – V pátek 11. srpna zemřel ve věku 102 let Robert Irvine Gilbert. Americký veterán, který se v roce 1945 aktivně podílel na osvobození Domažlic. Robertu Gilbertovi byl v loňském roce jmenován čestným občanem Domažlic.

FOTO: Černobílá kafírna nabídla pouťové koláčky i kávu

Kladruby – Uplynulý víkend patřil v Kladrubech pouti. Tradičně už ji město Kladruby pořádá na několika stanovištích, kde si každý návštěvník pouti najde to, co je mu nejbližší.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení