Vhodný kandidát, který by někdejšího druhého muže radnice Pavla Plánku (TOP09) nahradil, se zatím nenašel. Většina kompetencí místostarosty přešla na starostu, některé pak na zastupitele a tajemníka.

„Musím přiznat, že nemáme čisté svědomí v plné šíři kompetencí daných pro místostarostu. Ale ty základní a nejdůležitější kompetence jsou rozděleny,“ uvedl starosta Stříbra Bohuslav Červený (TOP09).

Zatím však ale není vyřešena otázka dalšího fungování Nadace Jakoubka ze Stříbra. Po úmrtí jednoho ze zakladatelů a po odstoupení Pavla Plánky není správní rada nadace usnášeníschopná. „Nejbližší zastupitelstvo (2. dubna – pozn. red.) musí rozhodnout, zda bude nadace pokračovat,“ doplnil starosta.

Neexistence místostarosty městu neprospívá. To Deníku řekl zastupitel Karel Neuberger (ODS). „Nelíbí se mi to, ale sám to mohu těžko ovlivnit. Částečnou vinu dávám i starostovi, který za celou dobu pořádně nejednal s nikým, aby se situace vyřešila,“ uvedl.

Podobný názor má také zastupitel Karel Lukeš (VV). „Pro Stříbro to není dobré. Je to ale důsledek politiky, která se tu vedla po volbách. To bylo hodně zájemců o tento post, ale teď najednou scházejí. Já osobně pracuji pro město rád, ale konkrétně o tuto funkci zájem nemám,“ vyjádřil se Deníku Lukeš.

Podle bývalého starosty Miroslava Nenutila (ČSSD) nevyvíjí jeho nástupce žádnou činnost, aby místostarostu získal. „Měl by se snažit, aby k sobě měl produktivního partnera. Je to ke škodě města, protože člověk sám nemůže zvládnout vše, co je ve městě s rozšířenou působností třeba,“ uvedl.

Starosta Bohuslav Červený ale podle svých slov nenašel oficiálního zájemce, který by chtěl post místostarosty vykonávat na plný úvazek. „A ty, kteří by funkci vykonávali jako neuvolnění, nepřijalo zastupitelstvo,“ řekl Deníku.