„Tahové zkoušky stromu nedopadly dobře. Prokázaly, že je nutno jej časem odstranit. Rozhodli jsme se proto, že ho tento rok ozdobíme naposledy a na jaře bude odstraněn," potvrdil Deníku starosta města Stříbra Bohuslav Červený. O tom, jaký strom budou ve městě zdobit, není podle starosty zatím rozhodnuto. Přesto by se k tradici prý chtěli časem vrátit. „Uvažujeme o dvou variantách řešení. Jednou z nich je vysadit na místo původního strom nový, již vzrostlý a pokračovat v tradici. Nebo každý rok zdobit  jiný," doplnil stříbrský starosta.

V Tachově už také připravují vánoční strom. Město pravidelně vybírá ty, které by stejně muselo skácet. Nejčastěji je tak Tachovu darují lidé nebo organizace, na jejichž pozemcích strom roste a časem začal překážet nebo být nebezpečný, například kvůli drátům elektrického vedení. Ani tento rok nebude výjimkou. „Letos získáme smrk z Lesní ulice, na základě požadavků místních obyvatel. Strom tam stíní," řekla Marie Multušová z tachovského městského úřadu. Vánoční strom v Tachově budou technické služby instalovat již dnes dopoledne.

V Boru i Plané vyberou na letošní Vánoce stromy ze svých lesů. „Každý rok jsme zdobili strom, který jsme pokáceli ve městě. Letos jsme se s požadavkem na vybrání obrátili na Plánské lesy. Takže v současné době jsme my i technika připraveni, jen čekáme, až lesníci ten správný strom vyberou. Pak ho budeme instalovat, a to ještě tento týden," vyjádřil se k věci vedoucí Plánských služeb Jiří Draxal. „Strom budeme tento rok brát z našich městských lesů. Zdobit ho budeme v průběhu týdne, v sobotu plánujeme jeho rozsvícení," uvedl starosta Boru Petr Myslivec.