Na tuto skutečnost upozornili Deník čtenáři, kteří poukázali na to, že je jim stromu líto, že se jim před obchodním centrem líbil.

Příčinou k pokácení stromu byl podle ředitele tachovského hypermarketu Jaromíra Jedličky zdravotní stav stromu.

„Ten strom byl suchý a hrozilo nebezpečí, že by na někoho mohl spadnout," vyjádřil se Deníku ředitel. „Proto jsme už před třemi, čtyřmi měsíci zahájili jednání o povolení k jeho poražení. Toto povolení jsme dostali a strom nechali pokácet," dodal Jedlička s tím, že Tesco vysadí jako náhradu novou zeleň, a to na zatravněné ploše v okolí tachovského hypermarketu.

Jak Deníku potvrdil Miroslav Rolko, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Tachově, zdravotní stav stromu byl opravdu špatný a pokácet jej bylo jediné možné řešení.

„Tachovské Tesco o pokácení stromu požádalo už někdy na podzim. Nechali jsme si u odborníků na Správě Chráněné krajinné oblasti Český les vypracovat odborné posouzení, zda je strom skutečně nutné porazit," řekl Deníku vedoucí odboru.

Výsledek posudku hovořil jasně, strom je proschlý a nic jej nezachrání. „Vlivem změny podmínek, ve kterých strom rostl, začal prosychat a bylo tedy nutné jej porazit. Je to škoda, ale bylo to nutné," dodal Rolko.

Vzrostlé stromy se z různých důvodů kácí také na jiných místech tachovského okresu. Nedávno Deník informoval o kácení aleje stromů v Přimdě, další zásah do místní zeleně udělali minulý týden v Tisové, plánuje se v Milířích.

Stromy se kácí v řadě obcí

Několik stromů, především jehličnanů, pokáceli minulý týden také v Tisové v okolí bytovek. „Byly to hezké stromy a je jich škoda," posteskla si obyvatelka jedné z bytovek, Jiřina Pinkasová. „Před domem jsme měli tři krásné stříbrné smrky, desítky let tedy rostly a nikomu nevadily. A teď jsou pryč. Někdy před dvěma roky byly zase poraženy dva duby u kostela. Docela zdravé. Je to škoda, ztratil se tak pěkný kus přírody, protože se stromy zmizeli i ptáci," dodala.

Jak ale Deníku sdělila starostka Tisové Kateřina Šroubová, stromy byly poraženy na žádost obyvatel jednoho z obytných domů. „Obyvatelé jedné z bytovek podali společnou žádost, kterou podepsaly všechny domácnosti. Kořeny stromů u této bytovky totiž prorůstaly do základů a také větve se téměř dotýkaly elektrického vedení," vysvětlila starostka. Obec návrh schválila s tím, že se pokácí několik dalších jehličnanů v okolí bytovek, kde větve rovněž prorůstaly do elektrického vedení.

Zeleň ale dostane Tisová novou. „V současné době se zpracovává projekt na výsadbu nových stromů a keřů v obci. Na jaře pak bude nová zeleň osázena," dodala Šroubová.

Velký zásah do zeleně provádějí v Přimdě, kde je v plánu porazit na 90 stromů. Zhruba polovina už je dole, příčinou je nedobrý zdravotní stav. Také na Přimdě budou poražené stromy nahrazeny, ovšem takovými dřevinami, které budou lépe snášet tamní klimatické podmínky.

Redakční poznámka: Kácení stromů má jistě celou řadu důvodů a mnohdy neoddiskutovatelně oprávněných. Bezpečí lidí je dáváno na první místo a to je správné. Přesto kácení vzrostlých stromů má i citovou stránku. Pokáceli vám strom ve vašem okolí a je vám to líto? Jaký je váš názor na kácení stromů? Mělo by se kácet více citlivěji?
Vašich názorů si vážíme, máte-li cokoli k tématu, napište nám redakce.tachovsky@denik.cz