Ještě po téměř sedmi desetiletích po válce dochází k nálezům nebezpečné munice. Jen loni se na Tachovsku našlo několik granátů, pancéřovek a podobných zbraní určených k zabíjení lidí. K nálezu takových věcí nemusí být člověk nutně hledač nebo po nich cíleně pátrat. K objevu totiž dochází většinou náhodně, jako tomu bylo ve čtvrtek večer ve Výškově při čištění studny.

Pozemek na stavbu nového rodinného domku ve Výškově si koupil Josef Brožák z Chodové Plané. „Teď jsme při čištění na nějakých šesti metrech hloubky. Postupně jsme s kolegou vytahali hromadu cihel, kamenů a samozřejmě i bláta," řekl Brožák v pátek dopoledne. Kromě toho našli na dně studny mezi blátem a kamením i lahve, půllitr a také zrezivělý střed kola z jakéhosi trakaře. Podle Brožáka si právě z tohoto nálezu dělali legraci, že jde o minu či nějaký granát. Jaké bylo ale jejich překvapení, když po několika dalších vytažených vědrech se špínou našli opravdovou munici. „Trochu jsme měli samozřejmě strach. Nálož ve vodě vypadala zprvu jako lahev. Kolega začal křičet, abych to vytáhl hned ven, že je to granát," popsal dramatickou situaci.
Majitel studny tedy hned zavolal policii. Ta přijela a ve čtvrtek večer se dostavili také  pyrotechnici. Policie pak nepřetržitě hlídala místo až do pátečního dopoledne. „Při čištění studny byla nalezena čtyřiceticentimetrová dělostřelecká mina ráže osm centimetrů. Policisté obvodního oddělení Planá ihned vyjeli na místo nálezu, které řádně označili a zamezili přístupu nepovolaným osobám," uvedla k věci policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že policisté střežili nález z bezpečné vzdálenosti.

Pyrotechnik rozhodl, že mina bude zničena. „Jde o nálož do minometu. Je odjištěná a pro převoz docela nebezpečná," uvedl pyrotechnik z expozitury Teplice. Nálož tedy museli pyrotechnici zlikvidovat na místě. Přesněji kousek za pozemkem na poli. „Vyvrtáme do země velikou díru, přiložíme na nálož další trhavinu, pak to zakryjeme další hlínou, aby střepiny a explozi pohltila zem. Největší rozlet střepin jde právě do strany a to pochytá zemina."

Munice pochází z období druhé světové války. V tom období na pozemku stávalo několik budov. „Byl zde domek, stodoly, maštale i pekárna. Moje babička přišla do Výškova v pětačtyřicátém roce. Mám ještě z té doby fotografie. Dokonce se zde před dvěma lety byli podívat Němci a pak mejlem poslali dobové fotografie," pověděl Josef Brožák.