Sedmdesáti i osmdesátiletí jsou pamětníci, senioři, členové místního Svazu tělesně postižených v Chodové Plané. Právě kvůli věku a pohybovým omezením musí svaz pořádat pro své členy vhodné aktivity. Že se mu to daří, dokládá například pravidelné každotýdenní setkávání při tělesném cvičení i zájezdy do míst, která jsou přístupná tělesně postiženým. „Povedl se nám třeba zájezd na cibulový jarmark do Hořovic. Ale naproti tomu jsme museli zrušit zájezd do Weidenu, protože jsme všechny marodily a nebyly jsme zájezdu schopny," řekla Deníku předsedkyně chodovoplánského sdružení Svazu tělesně postižených Věra Hasoňová na středeční výroční schůzi, kde svaz bilancoval minulý rok a také plánoval, co podniknou letos.

Loňské podzimní setkání v kulturním domě hodnotí předsedkyně jako nádherné. „Hrála nám tu muzika z Klatov, vystoupily country tanečnice." Na letošek si svaz naplánoval opět návštěvu cibulového jarmarku. „Vyzvali jsme členy, aby dali návrh, kam chtějí jet. Není možné dělat výlety, kdy nás autobus vysadí a my pak půjdeme někam vysoko do schodů. Vybíráme taková místa, kde nás autobus vysadí před vrata a pak zase naloží," dodala Hasoňová s tím, že nejen její je přání zvýšení počtu členů a jejich aktivního zapojení do dění ve svazu.

V místním kulturním domě se každé úterý schází členové na cvičení. „Nic náročného, je to na způsob jógy a cvičení vede Marie Olivová, která totéž cvičení vede i jednou za čtrnáct dní v Tachově," dále sdělila předsedkyně.

V Chodové Plané čítá svaz postižených na dvaašedesát členů. Na Tachovsku je celkem registrováno přes 920 členů v organizacích v Tachově, Plané, Stříbře, Boru, Černošíně, Chodové Plané a svazu vozíčkářů.