Jak Deník informoval borský farář Vladimír Born, letošní slavnosti jsou ve znamení 23. výročí obnovení Loretánských slavností. Církevní část zahájí v pátek 6. září od 17 hodin mše svatá s novokněžským požehnáním, které udělí český a bavorský kněz. Mše se koná v chrámu sv. Mikuláše. Tam se také uskuteční v sobotu 7. září od 10 hodin slavná koncelebrovaná mše svatá s hlavním celebrantem, kterým bude plzeňský biskup František Radkovský.

Nedílnou součástí slavností je sobotní večerní průvod do Lorety. „Světelný průvod letos vyjde v sobotu po večerní bohoslužbě a v Loretě bude pokračovat mariánskou pobožností," uvedl borský farář.

Církevní část akce pokračuje také v neděli. To je na programu v chrámu sv. Mikuláše mše svatá se závěrečným svátostným požehnáním. Mše začíná v deset hodin a doplní ji vystoupení pěveckého sboru Čerchovan, který předvede dílo Charlese Gounoda Missa brevis.

V pátek večer začne také společenský program Loretánských slavností. Ten bude zahájen průvodem historických a pohádkových masek ze zámku na náměstí. Příchod průvodu se očekává kolem sedmé hodiny večerní, na náměstí pak bude program pokračovat hudebním vystoupením a vyhodnocením kostýmů.

Hlavní program slavností je soustředěn na sobotní odpoledne na pódium, které se tradičně bude nacházet na náměstí. Organizátoři pozvali několik hudebníků napříč žánry. Představí se tak například folková Strašlivá podívaná, folklórní Plzeňský mls, bývalá členka popové kapely Holki Klára Kolomazníková, k vidění bude bubenická show v podání Barrel Battery, zazpívají Martha a Tena Elefteriadu. Večerní blok pak zpestří skupiny Yo Yo Band, Ready Kirken a vrcholem bude vystoupení revivalu AC/DC v podání Špejbls Helprs.

Připraveny jsou také programy pro děti, v sobotu dopoledne se o zábavu postará Václav Upír Krejčí a v neděli to bude Dáda Patrasová.

Po celý víkend budou na náměstí a v přilehlých ulicích trhy a lunapark. Zámek a muzeum staré techniky v podzámčí budou otevřeny od 10 do 17 hodin.